„O furtună tipică de nisip cu o rază de acțiune de 200 de kilometri (aproximativ 120 de mile) transportă între 20 și 30 de milioane de tone de praf și uneori chiar și 100 de milioane”, a transmis directorul serviciilor meteorologice elene Theodoros Kolydas.

Orașul se confruntă în mod regulat cu astfel de furtuni de nisip, dar cea actuală este însoțită de temperaturi de primăvară neobișnuit de ridicate, sporind efectul de sufocare.

Miercuri a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată în luna martie în centrul Atenei din 2009: 25,3 grade Celsius. Mai la sud, pe insula Creta, temperatura a ajuns la 32 de grade Celsius.

Avertisment pentru persoanele care suferă de astm

Uniunea Pneumologilor din Grecia a sfătuit persoanele care suferă de astm bronșic și alte persoane vulnerabile să evite „deplasările inutile și sporturile în aer liber în perioadele cu cea mai mare concentrație de praf”.

Specialiștii au avertizat că praful poate fi amestecat cu polen, bacterii și ciuperci, „un amestec extrem de toxic, care este periculos pentru organismul uman, în special pentru sistemul respirator”.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice cauzate de arderea umană a combustibililor fosili cresc riscul de evenimente meteorologice extreme, inclusiv valuri de căldură și secetă. Serviciul meteo a transmis că norii de praf ar trebui să se disipeze de vineri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News