Pe 14 noiembrie, Libertatea prezenta situația prin care trece clădirea Ateneului Român. Construită între 1886 și 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron, clădirea este o adevărată atracție pentru turiștii străini, fiind unul dintre cele mai pozate obiective turistice din București.

Cu fațada principală în stil neoclasic, aspectul fiind al unui templu ionic, cu șase coloane frontale și două laterale similare coloanelor templului Erechtheion de pe Acropole, din Grecia, dominat de o mare cupolă, Ateneul Român se degradează pe zi ce trece. 

Albul coloanelor de altădată e luat de pământ, noroi, murdărie și țigări stinse direct pe coloanele imense. Iar pereții clădirii au început să fie desenați de grafferii bucureșteni, fiind foarte multe zone cu tencuială scorojită sau cu crăpături serioase.

Pereții clădirii desenați de grafferii bucureșteni

Autoritățile, sesizate pentru vandalizare

După ce Libertatea a prezentat problemele Ateneului, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) a sesizat oficial autoritățile în legătură cu vandalizarea monumentului istoric.

„Am sesizat oficial directorul Filarmonicii George Enescu, primarul general al Capitalei, directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti, arhitectul-şef al Bucureştiului şi directorul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti privind obligaţiile administratorilor şi proprietarilor de monumente istorice şi procedura privind eliminarea graffiti tag-ului de pe faţada monumentului istoric”, au anunțat cei de la ARCEN.

Potrivit reprezentanţilor ARCEN, Filarmonica George Enescu, ca administrator al monumentului istoric are, printre altele, obligaţia să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii.

Doar că pază nu mai există de luni bune, aleile din grădina Ateneului fiind pline de sticle goale și ambalaje de mâncare.

Desene eliminate și coloane curățate

Acum, după o lună și jumătate, situația s-a schimbat, parțial. Oficialii Filarmonicii George Enescu au „spălat” coloanele Ateneului Român, iar toate desenele făcute de grafferi cu vopsea au dispărut. 

Desenele făcute de grafferi cu vopsea au dispărut

Din imaginile fotoreporterului Libertatea se poate vedea că desenele au fost șterse cu o soluție specială, care a lăsat în spate urmele de vopsea, culoarea fiind acum diferită de cea după renovarea clădirii.

Mai mult, s-a încercat și curățarea celor 8 coloane care în continuare sunt crăpate, cu apă inflitrată, dar și cu elementele de metal ruginite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News