Anchetatorii încă încearcă să afle cu exactitate trecutul celor care au comis atentatelor din Barcelona și Cambrils, soldate cu 14 morți și 130 de răniți. Șoferul dubei folosite în atacul din cartierul Las Ramblas nu a fost încă prins,în timp ce presa spaniolă scrie că acesta ar fi Younes Abouyaaquoub, un marocan în vârstă de 22 de ani, care ar putea să fie și singurul supraviețuitor al celulei teroriste formată din 12 oameni. Acesta ar fi reușit să fugă în Franța, țară care se află în alertă.
De altfel, ancheta în cazul atacurilor din Spania s-a extins în mai multe țări care au fost vizitate recent de atacatori, inclusiv Maroc, Franța și Elveția, notează The Independent. Presa belgiană scrie că imamul care ar fi organizat atacurile ar fi stat trei luni în această țară – din ianuarie până în martie 2016, luna în care au avut loc atacurile teroriste din Bruxelles.
Se pare însă că imamul Abdelbaki Es Satty nu era în atenția autorităților. Mai mult, autoritățile belgiene le-au contactat pe cele catalane pentru informații despre acesta, însă li s-ar fi spus că imamul nu este radicalizat.
Astfel, acesta nu s-ar fi aflat în atenția serviciilor de informații spaniole, deși ar fi avut legături cu extremiști, după ce a fost închis, în 2012. Cei care l-au cunoscut pe Es Satty au afirmat că acesta nu era o persoană religioasă, până când nu a ajuns în închisoare. Mai precis, el a fost închis pentru doi ani, după ce a fost prins făcând trafic cu canabis între nordul Africii și Spania. În spatele gratiilor, el l-a cunoscut pe Rachid Aglif, care a fost condamnat pe rolul jucat în atentatele care au zguduit capitala Spaniei, în 2004.
Clericul de 45 de ani a început să predice la Ripoll în urmă cu aproximativ doi ani. Acolo, el ar fi întâlnit restul membrilor ai celulei teroriste. Aceștia din urmă ar fi dus „vieți normale”, până când „au început să se întâlnească cu Es Satty”, după cum au mărturisit rudele și prietenii lor.
O femeie care cunoștea membri celulei teroriste a spus că imamul a vorbit adesea despre „uciderea infidelilor”, adăugând că: „Simt că aș fi putut să fac ceva. Mă simt puțin vinovată acum”. Liderii moscheei lui Es Satty au condamnat atacurile, negând însă că acesta a fost altceva decât un „imam normal”. Între timp, apartamentul imamului a fost percheziționat de autoritățile spaniole, care încearcă să stabilească dacă acesta a decedat în explozia de la o locuinţă din Alcanar, unde teroriştii ar fi încercat să fabrice bombe.
În plus, oficialii catalani încă încearcă să stabilească cum au fost radicalizați ceilalți membri ai celulei teroriste, dar și cum de nu au intrat în atenția serviciilor secrete. Mai multe membri ai celulei sunt rude, așa cum a fost cazul și în celorlalte atacuri comise de mai mulți teroriști, respectiv Paris, Bruxelles și Boston.
Mai precis, Younes Abouyaaquoub, cel care ar fi șoferul dubei, a comis atacul alături de fratele său, El Houssaine, precum și alături de verișorii lui, Mohamed și Omar Hichami. Ultimii trei au fost uciși de poliție, în urma atacului din Cambrils. De aceeași soartă au avut parte și Moussa Oukabir și Said Alla.
Sumar:
- Trei români se numără printre victimele atentatului din Barcelona
- Imagini șocante | Un român stabilit în Barcelona a fost martorul atacului: „Acolo era iadul”
- CIA a avertizat Barcelona privind viitoare atacuri jihadiste pe Las Ramblas
- Polițistul erou din Spania: A împușcat patru suspecți de terorism și și-a ajutat partenerul rănit
- Atentat în Barcelona | De ce a devenit Spania o țintă pentru teroriști
- VIDEO | Duba folosită în atacul din Barcelona, surprinsă de camerele de supraveghere. Cu ce viteză rula șoferul
- Atentat în Barcelona | O tânără a scăpat nevătămată din atacul terorist, după ce a fost și martora atacurilor din Londra și Paris
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!