Diplomații vizitau zona văii Swat la invitația camerei de comerț locale pentru a o prezenta ca o potențială destinație turistică. „Echipa care conducea convoiul a fost lovită de o bombă pusă pe marginea drumului”, a spus Zahidullah Khan, ofițer de poliție din districtul Swat.

În urma exploziei, un polițist a murit, iar alți patru au fost răniți, a adăugat Zahidullah Khan. Nimeni nu a revendicat până acum atacul, care a fost condamnat de președintele pakistanez, Asif Ali Zardari și de prim-ministrul Shehbaz Sharif.

Bomba a explodat în timp ce convoiul se îndrepta către stațiunea de schi Malam Jabba, au declarat polițiștii și oficialii guvernamentali. Toți cei zece diplomați sunt în siguranță și se întorc la Islamabad, a anunțat poliția locală.

„Toți ambasadorii sunt în siguranță în urma atacului și au fost mutați într-un loc sigur înainte de plecarea lor la Islamabad”, a declarat pentru Reuters inspectorul general adjunct al poliției, Mohammad Ali Gandapur.

Naționalitățile diplomaților nu au fost dezvăluite de autoritățile pakistaneze.

Potrivit postului de televiziune pakistanez Geo-TV, citat de agenția rusă de presă Interfax, printre diplomații din convoi se aflau ambasadorii Rusiei, Tadjikistanului, Kazahstanului și Iranului.

„Asemenea acte nu vor descuraja Pakistanul de la angajamentul său față de lupta împotriva terorismului”, a transmis Mohammad Ali Gandapur.

Forțele antiteroriste pakistaneze mențin o prezență puternică în valea Swat, care a fost mult timp un focar al insurgenței militante islamiste. Militanții și-au intensificat atacurile de la sfârșitul anului 2022, după ce au încălcat acordul cu guvernul de încetare a focului.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News