Ion Iliescu spune ca nu a fost amenintat
Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ieri ca in perioada in care a detinut functia de sef al statului nu au existat avertismente de genul celor seamnalate de directorul SRI, Radu Timofte. „Am incredere ca este un om serios, nu unul care sa se tina de jocuri”, a conchis Iliescu.
Politicieni importanti ai Romaniei au fost victime ale atentatorilor
In istoria moderna a Romaniei, o serie de demnitari de rang inalt au fost victimele unor atentate la adresa lor. Frecventa lor a fost inregistrata insa pana prin anii ’40, epoca contemporana si postedecembrista fiind privata de astfel de evenimente.
* Prima victima la nivel inalt a fost Barbu Catargiu, premier la acea vreme, asasinat din motive ideologice in 1862.
* La 2 decembrie 1880, primul-ministru I.C. Bratianu a fost usor ranit, de un atentator inarmat cu un cutit, la iesirea din Camera Deputatilor.
* La 29 decembrie 1933, premierul I.G. Duca a fost impuscat in ceafa, pe peronul garii din Sinaia, de Niki Constantinescu, unul dintre legionarii din „echipa mortii”.
* La 21 septembrie 1939, a fost omorat Armand Calinescu, primul-ministru al Romaniei. A doua zi, politia a inconjurat casa conspirativa a atentatorilor si i-a capturat.
* in 1939, de Boboteaza, a fost planuita asasinarea regelui Carol al II-lea si a eventualilor ministri aflati la ceremonia scufundarii crucii in Dambovita. Agentii de siguranta i-au arestat si ucis, la 4 ianuarie, pe legionarii atentatori. in 1933, regele Carol al II-lea a mai fost victima unei incercari de asasinat cu grenade, dejucata insa de fortele de ordine.
* si asupra regelui ferdinand a existat o tentativa de asasinat, pusa la cale chiar de Lenin. Atentatorul a fost arestat la granita, judecat si condamnat la moarte. (Ioana Teodorescu)
Trei posibile scenarii in privinta amenintarilor
in lipsa unor informatii concrete, se pot desprinde trei scenarii in legatura cu cele afirmate de Radu Timofte:
1. Amenintarile la adresa presedintelui sunt reale.
intrebarea este cine ar putea avea interesul in eliminarea fizica a lui Traian Basescu? in ciuda faptului ca fostul copresedinte al Aliantei D.A. a vorbit pe toata perioada campaniei electorale de „mafie” si de „coruptia de stat”, singurul atac dur si concret a fost la personajele implicate in afacerea RAFO Onesti.
El i-a numit de mai multe ori pe Corneliu Iacobov si pe liderul PSD Viorel Hrebenciuc. Dupa alegeri, Iacobov a luat drumul Parchetului si a fost acuzat oficial in afacerea RAFO Onesti.
2. Amenintarile la adresa presedintelui nu sunt reale.
Prin scenariul prezentat, directorul SRI, Radu Timofte, incearca sa-i arate presedintelui Basescu faptul ca lucreaza pentru el, in ciuda fostei sale apartenente la PSD, in speranta ca va fi mentinut in fruntea serviciului secret. Totusi, Timofte a precizat ca 4 ani in fruntea SRI sunt „suficienti” si ca va accepta „orice persoana” aleasa de Basescu sa conduca serviciul.
3. Amenintarile la adresa presedintelui sunt reale, dar fara capacitate de concretizare.
Cercurile mafiote despre care vorbeste Radu Timofte lanseaza asemenea „informatii” fara a avea insa si intentia de a le concretiza, in speranta ca vor reusi sa il intimideze pe presedintele Basescu in campania anti-coruptie anuntata.