UPDATE | Atac terorist în centrul Londrei. Cele mai importante informații despre atentat

Teroristul în vârstă de 52 de ani s-a născut în Kent și a locuit ultima oară în West Midlands. Acesta s-ar fi radicalizat în Arabia Saudită, potrivit Daily Mail. Khalid Masood a stat patur ani în Orientul Mijlociu, unde a lucrat timp de patru ani, înainte să revină în Marea Britanie. El a fost profesor în Luton, iar în 2012 și-a deschis propria afacere în West Midlands.

Suspectul s-a născut în ziua de Crăciun în 1964 și a fost crescut doar de mama sa. Nu este clar însă momentul în care s-a convertit la islam. Tată a trei copii, el s-a mutat de-a lungul vieţii în Crawley (West Sussex), Rye şi Eastbourne (ambele în East Sussex), precum şi la Luton şi în estul Londrei, potrivit presei britanice.

“Avea un copil mic, care cred că avea cam cinci sau şase ani. Locuia o femeie cu el, o femeie asiatică. Părea destul de amabil, avea grijă de grădina sa”, a povestit Iwona Romek, în vârstă de 45 de ani, precizând că, în decembrie, familia s-a mutat.

Autorul atacului a avut mai multe probleme cu legea, însă nu a fost condamnat pentru terorism

Un alt alias folosit de bărbat este Adrian Elms. De-a lungul timpului, Khalid Masood a avut mai multe probleme cu legea. De altfel, premierul Theresa May a spus că, “în urmă cu câţiva ani”, atacatorul a fost “anchetat în legătură cu suspiciuni privind extremismul violent”. “Era o figură aflată la periferie. Cazul este vechi – nu făcea parte din tabloul actual al serviciilor de informaţii. Nu existau informaţii anterioare privind intenţia sa – sau complotul”, a adăugat ea.

Prima condamnare a lui Masood a avut loc când avea numai 19 ani, în noiembrie 1983, pentru distrugere. Ultima sa condamnare a fost în decembrie 2003, pentru că avea asupra sa un cuţit, relatează The Guardian. Autorul atacului din centrul Londrei nu a fost condamnat niciodată pentru terorism, deși a fost în trecut în atenția MI5. Deocamdată nu se ştie despre ce anchetă este vorba cu exactitate şi nici cum a fost implicat britanicul în ea. Sunt mai multe variante în acest caz, privind anchetarea sa de către serviciile britanice interne. Este posibil că acesta să se fi fost prieten cu un suspect care era monitorizat, însă s-a dovedit că nu avea tendințe extremiste.

O altă variantă este că ar fi fost apropiat de un cerc de extremişti aspiranţi – dar el nu a fost considerat un risc, deci operaţiunea s-a concentrat pe alţii. A treia variantă este că au existat informaţii îngrijorătoare în legătură cu ideologia sau intenţiile sale, dar nu existau probe pentru o punere sub acuzare. Astfel, că acesta a fost scos, în timp, de pe lista cu amenințări grave.

Ce a făcut Khalid Masood înainte de atacul din centrul Londrei

Masood ar fi închiriat maşina folosită în atacul de miercuri din nordul Birmingham. El a declarat la închiriere că este profesor. La aproximativ o oră după ce a închiriat vehiculul de teren Hyundai, ar fi contactat compania pentru a anunţa că nu mai are nevoie de maşină. Nu este clar ce s-a întâmplat după aceea, până când a intrat pe Podul Westminster, unde a lovit pietoni. Patru persoane au fost ucise în acest atac, iar alte aproximativ 50 au fost rănite. Printre ei se numără și doi români care se aflau în Londra într-o vacanță. Andrei și Andreea urmau să sărbătorească ziua de naștere a bărbatului.

În urma atentatului, Andrei a reușit să scape cu răni mai puțin grave, fiind deja externat. Andreea nu a avut însă același noroc. Ea se află la spital în stare gravă, după ce a ajuns în apele Tamisei. Nu este clar dacă ea a sărit de pe pod să scape de mașina care lovea oameni pe Podul Wesminster sau a fost aruncată. Ea a fost salvată din apele Tamisei de mai mulți oameni aflați la bordul unei ambarcațiuni de croazieră.

Birmingham, unul dintre centrele islamiștilor britanici

Orașul Birmingham este unul dintre centrele islamiștilor britanici. Potrivit unui studiu, 39 dintre cei 269 de oameni condamnaţi în Marea Britanie pentru terorism, în perioada 1998-2015, au provenit din acest oraş.

Printre comploturile vizate se numără cel pentru răpirea şi decapitarea unui soldat britanic. În decembrie, doi bărbaţi din Birmingham au fost găsiţi vinovaţi pentru că voiau să dea 3.000 de lire sterline unuia dintre suspecţii pentru atentatul de la Bruxelles, Mohamed Abrini.

SUMAR

 
 

Urmărește-ne pe Google News