Franta a ajuns pe prima pagina a ziarelor din toata lumea in ultimele luni, dupa ce o serie de evenimente socante au marcat istoria acestei tari. Mai intai, au fost alegerile prezindentiale din primavara. Presa de la Paris a calificat drept o „catastrofa” intrarea in turul doi a extremistului Jean-Marie Le Pen, la diferenta de doar doua procente de actualul presedinte Jacques Chirac. A urmat apoi socul eliminarii echipei nationale de fotbal la Mondiale, inca din faza grupelor. Presa a comentat ca aceasta a fost cea mai slaba evolutie a unei campioane mondiale la un turneu final. Si, in fine, atentatul de duminica asupra lui Chirac, chiar de Ziua Nationala a Frantei.
Maxime Brunerie, in varsta de 25 de ani, cunoscut pentru apartenenta la miscari neonaziste, avea asupra sa o carabina de tip 22 Long Rifle, ascunsa intr-o cutie de chitara. Tentativa de asasinat a avut loc in timpul paradei organizate cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, in apropiere de Arcul de Triumf. In momentul in care a deschis focul, atacatorul avea cinci cartuse in incarcatorul carabinei si se afla la circa 150 de metri de presedintele Chirac. Dupa ce a fost imobilizat de multime si retinut, Brunerie a incercat sa se sinucida, folosind carabina.
Expertii afirma ca arma folosita de Brunerie poate fi periculoasa numai la mica distanta. „De la 0 la 25 de metri este o arma mortala. Daca distanta este mai mare, arma devine mai putin periculoasa, din cauza puterii de perforare slabe, insa poate provoca rani grave. Pe distante de 20-25 de metri e mai putin periculoasa decat o arma de vanatoare”, a afirmat un expert.
Brunerie a recunoscut in fata organelor de politie franceze ca a vrut sa-l ucida pe Chirac. Agentiile internationale de presa noteaza ca tanarul era cunoscut ca avand „probleme emotionale”. El a fost internat ieri intr-un spital de psihiatrie pentru o consultatie amanuntita.
Autorul tentativei esuate de atentat asupra presedintelui francez este fost candidat pe lista Miscarii Nationale Republicane in alegerile municipale ce s-au desfasurat la Paris in anul 2001. El figura pe locul al saptelea in cadrul listei partidului condus de Bruno Megret, care a obtinut 1.359 de voturi in cadrul alegerilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News