Încă nu este clar cine a comis atacul de la metroul din Sankt Petersburg, acesta nefiind revendicat de nicio grupare până în acest moment. Cu toate acestea, sunt două grupuri care ar putea să comită un atentat la acest nivel în orașele din Rusia, notează CNN.
Primii către care ar putea să se îndrepte atenția sunt separatiștii ceceni, care au comis mai multe atacuri teroriste din Rusia. Conflictul dintre Rusia și Cecenia se întinde pe mai multe secole. Scriitorul Lev Tolstoi a scris despre experiența de pe câmpul de luptă că “nimeni nu a vorbit despre ura față de ruși. Sentimenele pe care le au cecenii, tineri și bătrăni, sunt mult mai puternice decât ura”.
Tensiunile continuă și astăzi. În 2002, militanți ceceni au luat cu asalt un teatru din Moscova, luând sute de ostatici. 130 dintre ei au fost uciși în urma crizei de ostatici. Doi ani mai târziu, militanții ceceni au comis un atac asupra metroului din Moscova, în urma căruia 39 de oameni au murit.
Tot în 2004, un comando cecen a luat sute de studenți ostatici într-o școală din Beslan, Osetia de Nord. Criza s-a încheiat după mai multe zile, când forțele ruse au folosit tancurile pentru a pune capăt asediului. Bilanțul este însă unul foarte sângeros. Peste 300 de oameni și-au pierdut viața în atac.
Militanții ceceni au continuat atacurile și la sfârșitul anilor 2000. În 2009, militanți ceceni dintr-o grupare islamistă condusă de Doku Umarov au luat ca țintă un tren care circula pe ruta Moscova-Sankt Petersburg. În urma atacului sinucigaș, 28 de oameni și-au pierdut viața.
Totodată, gruparea condusă de Umarov a revendicat și atacul din 2011 asupra aeroportului Domodedovo din Moscova, în urma căruia 37 de oameni au murit. Potrivit unui bilanț estimativ, din anul 2000 până în prezent, rebelii ceceni au ucis cel puțin 1.130 de persoane în atentate.
Rusia, amenințată de Statul Islamic
Mai recent, Rusia se confruntă și cu amenințarea Statului Islamic. Teroriștii ISIS au amenințat Rusia, după ce Moscova a început să-l susțină militar pe președintele sirian Bashar al-Assad. Prima amenințare din partea teroriștilor care au autoproclamat un califat în Siria și Irak și au pus la cale atentate în Franța, Belgia, precum și Marea Britanie, a venit în 2015.
Mai precis, la scurt timp după ce Rusia a început intervenția militară în Rusia, ISIS a decapitat un “spion rus” și a lansat primele amenințări la adresa Moscovei.
„Nu vă veți găsi liniștea acasă. Vă vom ucide fiii…pentru fiecare fiu pe care îl ucideți aici. Și vă vom distruge casele pentru fiecare casă pe care o distrugeți aici”, spunea un membru al grupării teroriste în înregistrare.
Totodată, potrivit CNN, mișcarea separatistă cecenă a început să se îndrepte către o direcție islamistă. De altfel, cetățenii ruși, dintre care mulți provin din regiunile musulmane din Caucaz, printre care și ceceni, alcătuiesc cel mai mare grup de militanți ISIS care nu provin dintr-o țară majoritar musulmană.
În iunie 2015, Statul Islamic a anunțat că o provincie din Caucazul de Nord este “teritoriu ISIS”, după ce militanții islamiști au jurat credință grupării teroriste. Anunțul a stârnit îngrijorare privind actele de terorism din această zonă, iar temerile s-au adeverit în scurt timp.
ISIS a început să pună la cale atacuri în regiune. În septembrie 2015, a avut primul atac împotriva militarilor ruși din sudul Daghestanului. Trei luni mai târziu, ISIS a revendicat un alt atac. Un bărbat a ucis o persoană și a rănit alte 11, în cetatea Derbent, un sit turistic inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Apoi, în februarie 2016, militanți ISIS din provincia Caucaz au revendicat un atac sinucigaș asupra unui punct de control, care a fost urmat de alte două atacuri asupra militarilor ruși din Daghestan. ISIS a amenințat Rusia și că va pune la cale atacuri în afara acestei regiuni.
În octombrie 2015, Statul Islamic a reușit să strecoare o bombă la bordul unui avion cu turiști ruși care se întorceau din Sinai, Egipt, în Sankt Petersburg. Toți ce 224 de oameni aflați la bord au decedat în urma atacului.
În august 2016, ISIS a revendicat primul atac din Rusia, care are loc în afara zonei Caucazul de Nord. Doi bărbați, foști militanți ceceni, au deschis focul asupra unui post de poliție. Cei doi atacatori au fost împușcați mortal, iar la scurt timp ISIS a dat publicității un videoclip în care aceștia jură credință liderului Statului Islamic, Abu Bakr al Baghdadi.
Tot anul trecut, agenți ai FSB au arestat patru simpatizanți ai ISIS care plănuiau atacuri teroriste în Moscova. Autoritățile au descoperit în locuințele celor patru suspecți arme automate, precum și muniții, dispozitive explozibile artizanale gata să fie folosite, dar și o cantitate considerabilă de substanțe explozive pentru fabricarea de bombe de mare capacitate.
Aceste atacuri teroriste sau comploturi teroriste au strânsă legătură cu faptul că Rusia are cei mai mulți luptători care nu provin dintr-o țară majoritar musulmană, în cadrul grupării teroriste Statul Islamic. Numărul rușilor îl depășește pe cel al francezilor, țara europeană care are printre cei mai mulți cetățeni în cadrul ISIS.
Anul trecut, președintele Vladimir Putin a estimat numărul rușilor care au plecat în Siria și Irak să lupte pentru ISIS undeva între 5.000 și 7.000. Cum gruparea teroristă pierde tot mai mult teren în Siria și Irak, aceștia ar putea să revină pe teritoriul rus, unde ar putea să comită atentate.
Comunitatea internațională trebuie astfel să împărtășească numele luptătorilor străini din cadrul ISIS, pentru ca aceștia să poată fi arestați atunci când încearcă să tranziteze regiunea. Având în vedere că ISIS are aproximativ 30.000 de militanți străini, Rusia și comunitatea internațională au multă treabă în acest sens, mai notează CNN.
Sumar:
- VIDEO | Atentat la metroul din Sankt Petersburg. Bilanțul exploziei a crescut la 11 morți
- FOTO | Vladimir Putin a mers la locul exploziei din Sankt Petersburg
- Cronologia atentatelor teroriste din Rusia
- Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-i transmite condoleanțe