Prefectul Capitalei Mihail Atănăsoaei a cerut ieri primarului ge neral Sorin Oprescu suspen-darea lucrărilor de demolare la Hotelul Marna şi la Casa C-tin Rădulescu, la cererea Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, care se opune desfiinţării acestor imobile |
Se lucrează şi la Cinematograful Feroviar
Una din cele 14 clădiri-monument ce dispar ca să facă loc noului bulevard este Cinematograful Feroviar sau Casa Constantin Rădulescu. A fost ridicat în jurul anului 1880. Pe la 1900, aici a fost un mic teatru, construcţia având o cupolă frumos lucrată care i-a impresionat pe mulţi străini ce ajungeau în Bucureşti. În 1947 a existat în această clădire şi o librărie, I.L. Caragiale, unde oamenii stăteau la coadă să prindă un volum bun. Din 1989, când a avut loc un incendiu, clădirea nu mai are nici cupolă şi nici acoperiş, rămânând în paragină.
Casa unde a locuit Eminescu, distrusă
Într-un imobil, care a fost deja demolat, a stat poetul Mihai Eminescu cu Veronica Micle. Aici era pusă o plăcuţă pe care scria: “Pe acest loc s-a aflat casa în care a locuit Mihai Eminescu împreună cu Veronica Micle în primăvara anului 1882”.
Hala Matache va fi dărâmată parţial
Hala Matache stă şi ea în drumul bulevardului Uranus. Nu se ştie deocamdată cât din ea va fi demolat. Primarul general Sorin Oprescu declara acum două luni că doar 5 metri din clădire vor fi dărâmaţi şi că restul va fi pus sub sticlă. Monumentul a fost construit în 1887 şi poartă numele unui celebru măcelar pe care-l chema Matache Loloescu. Aici trăgeau multe birje, iar zona era renumită pentru comerţ.
fotografii: Gabriel Miron