Controalele în transportul în comun s-au înteţit în ultima vreme, cei de la Regia Autonomă din Bucureşti încercând să combată fenomenul „agenţilor falşi”. Cetăţenii trebuie să ştie faptul că un controlor adevărat prezintă o costumaţie şi un echipament speciale, pentru a fi identificaţi în trolee, autobuze sau tramvaie.
Fiecare bucureştean care circulă cu RATB-ul s-a confruntat cel puţin o dată cu situaţia în care i s-a cerut cardul (sau biletul) şi, în loc să fie verificat la un dispozitiv special pe care orice controlor trebuie să îl aibă asupra sa, a fost examinat la validatorul din tramvai sau maşină. Există posibilitatea ca atunci să fi avut de-a face cu in impostor. Şi asta pentru că un angajat al RATB trebuie să deţină, pe lângă ecusonul prevăzut cu o insignă metalică pe care este ştanţată marca Regiei, un telefon NEXUS.
Pe dispozitiv este instalat un soft care îi spune agentului data, ora şi traseul pe care a fost validat cardul. De asemenea, pe acelaşi telefon există posibilitatea ca pasagerul să verifice, la rândul său agentul RATB. Astfel, dacă trece cardul pe sub dispozitiv, apar afişate numele agentului, codul său şi traseul în care se află.
NU ÎNMÂNAŢI CARDURILE oricui „SE DĂ” CONTROLOR
Controlorii adevăraţi au o ţinută vestimentară în culori sobre: pantaloni sau, după caz, fuste, bleumarin sau gri şi/sau sacou în acelaşi ton, şi cămaşă albă. Reprezentanţii RATB spun că atunci când controlorii nu au uniformă, sunt obligaţi totuşi să aibă ţinută decentă şi în nici un caz nu au voie să poarte hanorac. În plus, orice controlor RATB are o legitimaţie cu datele personale şi insignă.
Aşadar, bucureştenii trebuie să aibă mare grijă la impostori. Pentru a fi feriţi de incidente neplăcute, este indicat să nu dea cardul din mână celui care vrea să i-l examineze, dacă nu prezintă toate datele de mai sus.
Au fost cazuti când cardurile le-au fost smulse din mână pur şi simplu călătorilor, iar aşa-zişii agenţi s-au făcut nevăzuţi.
„I-am dat cardul să meargă cu el la validator, iar maşina oprise în staţie. Atunci doamna a coborât şi a fugit cu el”, a spus o femeie, despre o „controloare de pe traseul 335.
De asemenea, pe linia 168, două femei îmbrăcate cu hanorac şi un bărbat cu geacă verde şi şapcă galbenă cereau „biletele la control” călătorilor. „Nu au prezentat nici o legitimaţie şi când am scos telefonul să-i pozez, imediat au coborât”, mărturisea o tânără care i-a fotografiat pe indivizi, în noiembrie 2013.