Sunt gospodine care, din lipsă de timp sau pur și simplu din comoditate, preferă să cumpere maioneză din magazin în loc să o prepare în propria bucătărie. Potrivit inspectorilor de la protecția consumatorului, această alegere nu este una tocmai sănătaosă. Și asta pentru că, indiferent de marcă, principala componentă a maionezei o reprezintă uleiul vegetal, care este foarte caloric (900 Cal/100 g). O lingură de maioneză are aproximativ 100 de Calorii.

Maioneza light are într-adevăr mai puține calorii – aproximativ 38-40 la o lingură – dar este mult mai ”bogată” în  E-uri. Printre acestea se numără: E-160 Beta – caroten, E202 – Sorbat de potasiu, E211- Benzonat de sodiu, E223 – Metabisulfit de sodiu, E270- Acid lactic, E320- Butil hidroxianisol (BHA), E321 – Butil hidroxitoluen (BHT), E330 – Acid Citric, E385- Etilen diamină tetra acetat (EDTA), E412-  Gumă guar, E415- Gumă xantan, E954 – Zaharină, E1200 – Dextroză, E1404 – Amidon modificat. Atenție mare! E-uri sunt foarte dăunătoare și tocmai din acest motiv alimentele care conțin aditivii precum E160, E202, E211, E223, E270, E320, E321, E954 sau E1200 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau a sugarilor.

Uleiul, pe care îl găsim în foarte multe dintre mărcile de maioneză din comerț, face parte din categoria lipidelor (grăsimi), iar organismul transformă mai ușor caloriile neconsumate din grăsime în țesut adipos decât caloriile din alte surse, precum proteine și carbohidrați. În plus, maioneza nu conține fibre care să reducă absorbția de grăsimi alimentare și colesterol.

Mai mult decât atât, maioneza conține și gălbenuș de ou, o altă sursă de grăsimi și  colesterol. Grăsimile saturate (pe care le regăsim și în gălbenușul de ou) cresc riscurile de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

Organismul nostru are nevoie de 30% grăsimi din totalul de calorii necesare pe zi (aproximativ 1600 de Calorii pentru femei și 2000 de Calorii pentru bărbați). Dintre acestea, grăsimile saturate trebuie să reprezinte mai puțin de 10% din totalul de calorii necesare pe zi, respectiv 1/3 din caloriile provenite din lipide. Ori, doar o lingură de maioneză are și până la 10-12 g de grăsimi, adică aproape  a 5-a parte din doza zilnică recomandată..

Printre alte componente ale acestui sos se numără și zahărul, un ”hoț” de nutrienți, cu efecte devastatoare asupra sănătății. Așadar, atunci când mai vreți să cumpărați maioneză din comerț, gândiți-vă că este o sursă de multe calorii ”rele”. Mai mult, are multe grăsimi saturate – un pericol pentru sănătate – și o cantitate considerabilă de sare raportat la doza zilnică recomandată, iar varianta light este un adevărat cockteil de E-uri.

În plus, unul din cinci produse etichetate ca „tradiționale” nu este de fapt atestat. Comercianții îi păcălesc pe români, pentru că au înteles interesul acestora pentru mâncarea sănătoasă. Așa că le vând alimente care conțin cocktailuri de aditivi pe post de bunătăți sănătoase. Este concluzia la care a ajuns Protecţia Consumatorului după un control făcut la nivel naţional.

 
 

Urmărește-ne pe Google News