În această perioadă tot mai mulţi români cumpără aparate de aer condiţionat. Reprezentanţii marilor importatori le atrag atenţia clienţilor să aibă grijă ce produse iau din magazine. Astfel, deşi pe aparate este menţionată clasa A de eficienţă energetică, nu este specificat faptul că această clasificare era valabilă în 2012, înainte de intrarea în vigoare a HG 1090/2013. De fapt, acest tip de aparate se încadrează în categoria D de eficienţă energetică, consumând cu aproximativ 30 – 40% mai multă energie, comparativ cu aparatele noi, care au sisteme inverter.
Un comunicat trimis de unul dintre marii distribuitori din România semnalează faptul că aproximativ 50% din aparatele de aer condiţionat comercializate în retail, în 2014, sunt de tip on/off, deşi pe piaţa din UE importarea lor este interzisă de la 1 ianuarie 2013 (excepţie făcând aparatele aflate la vânzare sau în stocuri în momentul intrării în vigoare a normelor). Vechile modele funcţionează cu viteză constantă şi au un consum de energie mai mare decât cele noi, de tip inverter, care îşi reglează în mod constant randamentul de răcire, pentru a-l corela cu temperatura din cameră. Sistemele de tip inverter menţin temperatura constantă cu un consum redus de energie, funcţionează silenţios şi reduc consumul de CO2 cu aproximativ 20%.
Pentru că în urma unei analize a stocurilor de aparate tip on/off făcute la începutul lunii trecute, s-a constatat existenţa unui număr mai mare de aparate de acest tip, comparativ cu estimările de piaţă făcute la finalul lui 2013, Asociaţia Producătorilor Europeni de Electrocasnice din România a depus o sesizare la ANPC pentru reglementarea acestei situaţii. În plus, o notă a fost trimisă şi către autorităţile europene, care au cerut o inspecţie a stocurilor unei companii din Bulgaria care aduce unul dintre aceste branduri în Europa.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!