Giardioza e o boala intestinala cronica, comuna omului si animaleor, produsa de un protozoar denumit Giardia. Acest parazit afecteaza suprafata mucoasei intestinului subtire, unde de altfel se si multiplica.
Boala apare la marea majoritate a animalelor domestice si salbatice, la majoritatea speciilor de pasari si la om. Infestarea este frecvent intalnita la caini si pisici si ceva mai rar la rumegatoare, cal si porc.
In literatura de specialitate se intalnesc 40 de specii care apartin genului giardia. In trecut, boala era cunoscuta sub denumirea de lamblioza, in ultimii ani fiind adoptat termenul de giardioza.
Transmiterea parazitului se face pe cale fecal-orala, de la indivizii bolnavi la cei sanatosi, dar cel mai frecvent prin intermediul apei si obiectelor contaminate; receptivitatea este crescuta la animalele tinere sau la indivizii cu o imunitate precara. Incubatia dureaza 5-14 zile. Chisturile de giardia au o rezistenta crescuta in mediul exterior, fiind favorizate de umiditatea crescuta.
Infestarea cu giardia la caine si pisica este in marea majoritate a cazurilor inaparenta, iar atunci cand semnele apar, acestea sunt reprezentate de diaree cronica, pierdere in greutate, in mod special la puii de caine si pisica.
Fecalele sunt moi, neformate, decolorate si contin mucus. Diareea apoasa este rara si apare doar in cazul complicatiilor bacteriene. Giardioza trebuie diferentiata de alte boli ce determina malabsorbtia, cum ar fi: insuficienta pancreatica exocrina si malabsorbtia intestinala.
Intrucat eliminarea in fecale se face cu intermitenta, recoltarea fecalelor pentru diagnosticul coproparazitologic se face trei zile consecutiv si se repeta dupa 30 de zile. Diagnosticul de laborator cu valoare de certitudine se face printr-un test imunologic, testul Elisa. Deoarece au fost descoperiti anticorpi specifici acestui protozoar, in ultimii ani s-au realizat vaccinuri eficiente pentru inlaturarea acestei parazitoze.
Tratamentul se face cu substante antiparazitare de tipul: albendazol si fenbendazol, metronidazol, furazolidon etc., numai la recomandarea medicului veterinar.
Chisturile de giardia, prin rezistenta lor crescuta in mediu, reprezinta o sursa permanenta de infestare si reinfestare atat pentru animale, cat si pentru om. O cale foarte des intalnita de contaminare este cea prin contactul direct cu parul de caine sau pisica pe care se afla chistii infestanti. La om, chistul se afla in intestin, generand semene clinice caracterizate prin diaree acuta cu miros fetid, cu mucozitati, insotita de gaze intestinale si arsuri gastrice. La copii este caracteristica pierderea in greutate. Intrucat gradul de infestare este foarte ridicat, mai ales la caini si pisici (din 5.430 de caini examinati 1.096, respectiv 21% au fost infestati cu giardia) si implicit la om (la copii atingand procente cuprinse intre 14-70%), masurile de igiena si profilaxie care se impun sunt drastice.
Astfel, trebuie evitate apa contaminata (prin fierbere, chisturile din apa sunt omorate instantaneu), consumul de fructe si vegetale nespalate, contactul cu animalele care nu au fost deparazitate. In cazul animalelor dumneavoastra de companie, profilaxia antiparazitara, cat si examenul coproparazitologic contribuie major la sanatatea dumneavoastra si a animalului dumneavoastra.