Sarbatorile de iarna sunt asteptate de copii cu sufletul la gura. Nu mai e mult si micutii vor gasi in ghetute si sub brad darurile mult visate. Parintii au inceput deja sa colinde magazinele pentru a cumpara cadourile potrivite. Jucariile, hainutele si dulciurile sunt cele mai vandute produse in aceasta perioada. Pentru ca ele sa nu reprezinte un pericol pentru copii, trebuie sa aveti grija la cateva aspecte. Iata ce va recomanda, in acest sens, inspectorii pentru protectia consumatorilor.

Jucarii:

1. Pentru a evita producerea unor accidente nedorite, acestea trebuie sa fie potrivite pentru varsta copiilor. De aceea, inainte de a alege jucariile, cititi cu atentie etichetele cu instructiunile;
2. Evitati jucariile care “trag” cu obiecte sau proiectile, precum si pe cele zgomotoase, dar si pe cele ascutite care pot provoca ranirea micutilor;
3. Asigurati-va ca obiectele sunt solide;
4. Nu cumparati truse (in special de chimie) pentru copiii mai mici de 12 ani; 
5. Pentru prescolari sunt recomandate jucariile care stimuleaza curiozitatea si imaginatia.  Evitati sa le cumparati jucarii cu multe sarme, sfori sau muchii ascutite. 
6. Nu le luati micutilor sub 4 ani jucarii compuse din piese mici, ce pot fi inghitite. 
7. Daca alegeti maimutoi din plus, fiti foarte atenti la materialul din care sunt confectionati.

Hainute:

1. Daca le cumparati de imbracat, alegeti produsele  din bumbac 100%. 
2. Desi sunt la moda, bluzitele sau jachetele cu gulere si mansete din blanita artificiala nu sunt tocmai cele potrivite pentru copii. 
3. Cititi toate datele inscrise pe etichete, care trebuie sa contina denumirea produsului, marca de fabrica a producatorului, denumirea importatorului, dupa caz.
Dulciuri
4. Etichetele acestor produse trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea produsului, numele si adresa producatorului/ ambalatorului sau distribuitorului. In cazul produselor din import se vor inscrie numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, cantitatea neta, conditii de depozitare. 
5. Ciocolata proaspata trebuie sa fie lucioasa, fara pete, casanta la rupere. Produsele din ciocolata vechi au gust ranced, de mucegai, iar suprafata este mata si albita. 
6. La fel, drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa.

Unde reclamati produsele defecte:

Daca aveti sesizari cu privire la calitatea produselor va puteti adresa Oficiilor Judetene pentru Protectia Consumatorilor sau direct reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, la numarul de telefon 0800 080 999.

 
 

Urmărește-ne pe Google News