În România sunt cunoscute aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci înregistrate) iar numărul acestora creste de la an la an datorita mutaţiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători, se menţionează în comunicatul DSP.
Consumul de ciuperci poate cauza apariţia de simptome după o perioadă de 15 minute sau chiar 12 ore de la ingerare, în funcţie de tipul de ciupercă consumată.
Simptomele sunt grave: hipotensiune arteriala, halucinaţii, tulburări nervoase, abundenta salivaţiei, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede; greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter (îngălbenirea pielii), hemoragii, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. După 2 zile de la ingestia unor ciuperci, care determină simptome tardive de intoxicaţie, apare coma şi apoi decesul persoanei în cauza. În jur de 90% din intoxicaţiile cu ciuperci sunt mortale.
Pentru a preveni intoxicaţiile este recomandat să:
• consumăm doar ciupercile care sunt conservate si ambalate în recipiente închise ermetic (ciuperci de cultură) sau ciuperci din flora spontană achiziţionate de la un vânzător care posedă autorizaţie de comercializare pentru ciupercile respective
• nu fie permisă vânzarea în pieţele agroalimentare a ciupercilor care nu au autorizaţie fitosanitară pentru comercializare conformă cu Legea nr. 30/2006, cu modificările şi completările ulterioare
• nu consumăm ciupercile achiziţionate de la colţ de stradă sau cele culese cu ocazia deplasărilor prin pădure deoarece, datorită încrucişării speciilor şi sporilor, diferenţierea ciupercilor comestibile de cele otrăvitoare nu mai este sigură
Sursa: evenimenteoradea.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro