Semnale confuze

Adolescentele din ziua de azi sunt expuse unor idei contradictorii privind notiunea de femeie ideala, atat din punct de vedere social, cat si estetic. Se promoveaza ca fiind o persoana cu succes sigur in viata femeia subtire, inalta, cu dimensiuni ireale (papusa Barbie ar cantari in realitate 38 kg la 1,70 m!). E de la sine inteles ca atingerea unui asemenea ideal estetic este aproape imposibila si ca obliga la cure drastice, nesanatoase mai ales pentru un organism inca in crestere, dereglari hormonale si in unele cazuri chiar la tulburari comportamentale, cum ar fi anorexia. Dar si femeile mai mature, aflate in plina perioada fertila, se lasa amagite de mirajul acestor proiectii fermecatoare si traiesc “de pe o cura pe alta”. Iar rezultatul nu merita intotdeauna efortul, pentru ca a slabi cu adevarat si a te mentine si dupa aceea presupun schimbarea totala a comportamentului alimentar de zi cu zi, poate sub indrumarea unui nutritionist si, bineinteles, gimnastica zilnica.

Ce rezultat are “foamea” permanenta

Multi “vesnic grasuti si grasute” isi supun organismul dietelor hipocalorice, recomandate de cunostinte sau alese din reviste. Corpul nostru supus infometarii pe termen lung reactioneaza conform principiului homeostaziei, care inseamna capacitatea organismului de a mentine echilibrul intern al organelor, sistemelor si sangelui cand se confrunta cu o schimbare, pentru ca el nu face diferenta intre o dieta autoimpusa si foame sau intre hipoalimentatie cauzata de saracie si un regim de slabire pe termen lung. Prima consecinta relevata de studii: amorteala sau incetinirea arderilor, a metabolismului. Este modul prin care organismul isi cruta energia si de aceea metabolismul bazal scade cu 10-45% din rata normala. Aceasta este una din explicatiile conform carora curele lungi de slabire sunt urmate de ingrasari spectaculoase, acele “puneri la loc” in timp record.
Cand opriti dieta si va intoarceti la “normal”, mai intai sunt inlocuite glicogenul si apa, apoi celelalte depozite. Acum ar trebui sa incepeti sa practicati regulat exercitii fizice, pentru ca altfel, la o persoana sedentara organismul nu mai are nevoie de o parte din tesutul “slab” pierdut (muschii ard mai multe calorii decat grasimea) si atunci greutatea pierduta (dintre care si masa musculara) va fi inlocuita tot cu grasime.
Cu alte cuvinte, organismul dv. a “invatat” ca s-ar putea sa-l mai supuneti infometarii si acumuleaza un surplus de grasime pentru a nu mai fi luat “pe nepregatite”. Si iata cum, paradoxal, dietele nerecomandate si nesupravegheate de medicul nutritionist ar putea sa va faca pana la urma mai grasa sau mai gras!

 
 

Urmărește-ne pe Google News