Cum acționează e-mail-urile capcană

Potrivit sursei citate, în cadrul campaniei asociate cu Poșta Română, oamenilor li se cere să acceseze un link infectat ca să achite costurile de expediere pentru un colet, prin introducerea datelor de pe card, pe o pagină controlată de infractori.

În ceea ce privește mesajele care se pretind a fi trimise de către Banca Transilvania, acestea îndeamnă potențialele victime să descarce o confirmare de plată atașată e-mail-ului, care conține un fișier executabil infectat. După ce victima accesează fișierul infectat, amenințarea numită Agent Tesla se instalează pe sistem și este capabilă să transmită atacatorilor informațiile stocate și activitatea de pe dispozitiv.

„Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile şi culorile companiilor în cauză şi sunt scrise concis şi lizibil. Printre schimbările notabile se numără renunţarea la mesajele lungi şi scrierea tot mai corectă a textelor, fără erorile gramaticale specifice până acum acestor tipuri de înşelătorii”, precizează experţii Bitdefender.

La ce trebuie să fim atenți

În vară, Bitdefender a descoperit și alte înșelătorii, prin care se foloseau ilegal numele unor organizații ca Poșta Română, BCR, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS prin care se instalau softuri care furau datele de pe card.

Utilizatorii
sunt sfătuiți să folosească direct pagina de internet a
instituției sau companiei dorite pentru conectarea la diverse
conturi. De asemenea, ar fi bine să verifice cu atenție expeditorul
înainte de a accesa mesaje cu origine incertă sau link-uri către
care sunt direcționați. Ei trebuie să evite să acceseze fișiere
executabile sau link-uri venite în același timp cu e-mail-urile
suspecte, de la expeditori de la care nu așteaptă vreun mesaj.

 
 

Urmărește-ne pe Google News