Mâncarea greu digerabilă, așa cum sunt majoritatea preparatelor tradiționale de Paști, consumată în cantităţi mari şi asociată şi cu băuturi alcoolice în exces poate provoca infarctul miocardic acut, a explicat cardiologul Adrian Tase, de la Spitalul Judeţean Argeş, citat de Curier.ro. Potrivit medicului, fiecare om trebuie să-şi cunoască propriile limite şi să se bucure cu moderaţie de masa de Paşte.
Ouăle sunt bogate în colesterol şi, dacă un om perfect sănătos poate face o excepţie şi să consume două ouă în ziua de Paşte, persoanele cu probleme cardiace nu trebuie să mănînce mai mult de un ou. Digerarea drobului de miel solicită foarte mult organismul, astfel că un om perfect sănătos poate consuma o felie de drob, în timp ce oamenii cu probleme de sănătate pot doar să guste din acest preparat. Pastrama de oaie este foarte sărată, iar hipertensivii au interzis la acest preparat.
Pot fi consumate 2-3 sarmale din carne slabă, iar friptura de miel, 100 – 150 g, de preferinţă la masa de prânz, fiindcă este foarte greu digerabilă. De asemenea, 1-2 felii de cozonac şi 1-2 pahare de vin roşu pe zi sunt suficiente și nu le pun probleme oamenilor sănătoşi. Cei care depășesc aceste cantitați, în special cei cu probleme de sănătate, pot ajunge la spital.
”Am avut pacienţi care au făcut infarct miocardic acut din cauza efortului digestiv foarte mare. Acesta echivalează cu efortul fizic şi poate să ducă la infarct. Supraîncărcarea tubului digestiv obligă inima să pompeze sînge la o capacitate mai mare. La cardiacii care au o rezervă funcţională mică apare decompensarea care se manifestă prin dispnee (respiraţia îngreunată), durere anginoasă şi edemele membrelor inferioare (umflarea picioarelor)”, a explicat medicul.
Doctorul Adrian Tase, care va fi de gardă în a doua zi de Paște, se aşteaptă la o creştere a numărului pacienţilor cu probleme cardiace, din experiența anilor trecuţi. Acesta recomandă moderaţie în toate, să nu se consume toate preparatele greu digerabile la o singură masă, iar după mese, plimbări pentru o mai bună digestie.