Specialiștii CERT-RO precizează că textul mesajului specifică faptul că destinatarul ar trebui să se prezinte la un sediu al Poliţiei din Bucureşti, la o anumită dată şi oră, eventual împreună cu avocatul, fără să se ofere un motiv anume.
Mesajul este însoțit și de un document atașat, în format pdf, care poate infecta dispozitivul victimei cu malware, dacă este accesat.
„Din moment ce informaţiile nu sunt clare în textul furnizat, un utilizator ar putea acţiona impulsiv (din teamă sau curiozitate) şi ar putea accesa fişierul ataşat acestui mesaj, pentru a afla mai multe date concrete despre pretextul invitaţiei. Ataşamentul este de tip .pdf şi odată accesat ar putea infecta dispozitivul victimei cu malware”, explică specialiștii CERT-RO.
Textul mesajului pare unul tradus cu instrumente disponibile online de traducere automată, este unul pe alocuri incorect gramatical şi neadaptat limbii române.
„În plus, semnătura din e-mail nu corespunde deloc expeditorului în numele căruia este trimisă această «invitaţie»”, mai menţionează specialiştii CERT-RO.
Echipa CERT-RO îndeamnă „la răbdare şi vigilenţă” în această perioadă a restricţiilor, una în care activitatea zilnică a migrat puternic spre zona online.
Cum putem să ne protejăm
- să fie verificată întotdeauna sursa mesajului;
- să fie evitată accesarea de url-uri sau ataşamente din surse necunoscute;
- atenţie la calitatea textului furnizat, precum eventuale greşeli de redactare, gramaticale sau de exprimare;
- atunci când utilizatorii nu sunt siguri de veridicitatea mesajului, să valideze telefonic transmiterea lui;
- să fie folosită o soluţie de securitate (antivirus) actualizată;
- să se facă back-up regulat şi să fie aplicate update-urile de securitate imediat cum acestea devin disponibile.