Conform articolului 19 al Ordonanţei, comercianţii au dreptul să perceapă comisioane suplimentare cu precizarea că aceste comisioane nu pot depăşi un anumit nivel, aceasta în condiţiile în care o lege din 2009 arată în clar că niciun comerciant nu poate suprataxa clientul în funcţie de modalitatea de plată.
Cătălin Creţu explică în continuare că această breşă ar permite comercianţilor să perceapă, legal, comisioane la plata cu cardul. Ce să înţeleg? Pe de o parte spui că un comerciant nu are voie să suprataxeze plăţile cu cardul, după care spui că nu are voie să taxeze mai mult decât costurile. Eu, ca şi comerciant, aş putea să mă prevalez de ultima lege şi să zic «pe mine mă costă atât să accept plata cu cardul, deci stimate deţinător de card, plăteşti preţul plus costurile mele»„, arată Creţu.
Acesta explică şi de ce s-a ajuns într-o asemenea situaţie: „Acest lucru se întâmplă pentru că autorităţile din România nu au înţeles că Directiva 2011/83/EU a fost dată pentru ţările unde plata cu cardul este comisionată. A fost dată pentru a reduce nivelul de suprataxare în acele ţări. Nu este cazul României, care a ales sa interzica suprataxarea şi riscăm să determinăm comercianţii să introducă taxe la plata cu cardul”, arată Cătălin Creţu.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!