Ne încântă ochiul pentru că sunt mari şi frumoase. Vânzătorii ne spun chiar că sunt dulci şi zemoase ca roşiile de odinioară din grădina bunicii. Când ajungem acasă însă constatăm fie că sunt tari, fie că nu au gust. Cercetătorii buzoieni de la Staţiunea legumicolă au şi explicația.
La hibrizii de tomate cumpăraţi din import sunt aduse modificări genetice pentru ca roşiile să reziste mai mult timp. Pe de altă parte, substanţele folosite pentru creştere sau îndepărtarea dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea fructului. „Se folosesc, așa cum știți, stimulenți în legumicultură. Mă gândesc în acest caz la ethrel, care este avizat pentru pomicultură, însă pentru legumicultură nu este avizat pentru că se folosește în concentrații foarte mari pentru a-și face efectul”, ne-a declarat Costel Vânătoru, cercetător ăn cadrul Stațiunii de cercetare legumicolă Buzău.
Pe pieţele buzoiene, tarabele sunt pline de roşii care sunt vândute ca fiind româneşti. Comercianţii spun că folossesc pentru creştere doar substanţe permise de legislaţie dar ne garantează că sunt sănătoase și bune la gust.
„Nu reprezintă nimic, sunt sănătoase. Așa e soiul dacă îi dai stimulare capătă țuguiul ăsta. Reprezintă un semn al unui stimulent care reflectă productivitatea acelui soi, nicidecum că este nociv organismului”ne-a declarat Mariana Tudor, o comerciantă din piața centrală.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro