Sancţiuni pentru neplata la timp
Fie că optezi pentru plata în natură (de exemplu, kg grâu/ha) sau pentru plata în lei (echivalentul cantităţii de grâu/ha), trebuie să insişti ca în contract să fie stipulate, clar, penalităţi pentru neplata la timp a arendei.
De asemenea, trebuie să insişti să fie prevăzute cu claritate situaţiile în care se poate amâna plata, fără penalităţi, ca urmare a unor calamităţi sau a altor situaţii de forţă majoră. Insistă, de asemenea, ca una din clauzele incluse în contract să reflecte prevederile Codului Civil, potrivit cărora diferenţele de plată, în cazul amânării din motive obiective a plăţii, să fie calculate şi reţinute la finalul perioadei pentru care a fost încheiat contractul.
Asigurarea recoltei
Legat de calamităţi, insistă ca, în contract, să fie inserată şi obligaţia arendaşului de a asigura recoltele, la o companie de profil, pentru riscul pierderii acestora din cauza unor calamităţi naturale (cum, de altfel, prevede şi legea).
Durata contractului
De asemenea, trebuie să fii atent atunci când optezi pentru clauza privind durata contractului propusă de arendaş. Potrivit art. 1848 alin. 1 din Noul Cod Civil, contractul de arendare a unui teren agricol se reînnoieşte, de drept (deci, fără a fi necesare alte formalităţi), pentru aceeaşi durată, dacă nici una dintre părţi nu a comunicat, în scris, refuzul său cu cel puţin un an înainte de expirarea termenului. Dacă durata contractului de arendare este de doar un an, termenul de refuz al reînnoirii se reduce la jumătate, adică la şase luni. De regulă, contractele de arendă se încheie pentru o perioadă de 4-5 ani.
Asigură-te că poţi apela la executarea silită
În contract, trebuie prevăzută şi obligaţia legală a arendaşului de a se prezenta, în termen de 15 zile de la încheiere, la unitatea fiscală de care aparţine, pentru a înregistra contractul de arendă şi a-şi asuma toate obligaţiile fiscale. Ţine morţiş la această clauză, pentru că doar aşa vei putea invoca contractul, în faţa instanţei, drept titlu executoriu pentru neplata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite. În fine, mai trebuie să ştii că toate cheltuielile legate de încheierea şi înregistrarea contractului revin arendaşului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!