În primul rând, trebuie să optezi pentru una din cele două forme de leasing: financiar sau operaţional. Dacă ai de gând ca la final să cumperi maşina, vei opta pentru prima variantă şi vei stabili de comun acord cu firma de leasing ca, în contract, să fie prevăzută în mod expres opţiunea de cumpărare.
Dar atenţie la valoarea ratei reziduale percepută de firmă, care poate fi mult prea mare, în raport cu starea tehnică a maşinii la sfârşitul contractului! Pe de altă parte, trebuie să ştii că, în cazul contractului de leasing financiar, vei suporta toate cheltuielile, atât pentru întreţinerea maşinii, cât şi pentru eventualele reparaţii. De asemenea, vei suporta taxele de asigurare: RCA plus CASCO.
Este de preferat să găseşti o firmă care îţi oferă aşanumita triplă opţiune, adică dreptul de a opta, la finele contractului, fie pentru cumpărarea maşinii, fie pentru returnarea ei, fie pentru prelungirea contractului.
Analizează contractul «cu lupa»!
Însă, indiferent de varianta aleasă, analizează cu atenţie oferta firmei şi vezi, în primul rând, dacă ratele pe care urmează să le achiţi sunt, într- adevăr, mai mici decât cele pe care le-ai plăti în cazul unui credit bancar luat în acelaşi scop şi că suma pe care va trebui s-o achiţi drept avans este şi ea mai mică decât cea percepută de bănci, pentru un credit similar.
Apoi, pentru a nu avea surprize, înainte de a lua o hotărâre e bine să soliciţi un formular de contract, pentru a-l studia în linişte şi, cum se spune, cu lupa.
De altfel, în urma numeroaselor sesizări primite în ultima perioadă de la clenţii firmelor de leasing, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) recomandă clienţilor de servicii financiare “să fie atenţi la toate clauzele inserate în contractele de credit sau leasing, să le solicite operatorilor economici informaţii complete despre produsul financiar ce urmează să fie contractat şi să se asigure că în contracte sunt menţionate, clar, toate taxele, comisioanele, penalităţile şi dobânzile pe care consumatorul trebuie să le achite”.
Ai venituri suficiente până la terminarea contractului?
Înainte de a lua o hotărâre, trebuie să fii realist, să analizezi nivelul ratelor, comisioanelor, taxelor şi dobânzilor pe care urmează să le achiţi lunar, să faci calculele necesare şi să vezi dacă veniturile tale constante îţi permit să te angajezi la aceste plăţi, pe toată perioada de derulare a contractului. Asta pentru că neplata la timp a ratelor lunare duce, automat, la rezilierea contractului din vina ta şi la plata unor penalităţi usturătoare.
De asemenea, dacă mizezi pe nişte venituri suplimentare în perioada următoare, analizează cu mare atenţie şi oferta firmei cu privire la “terminarea prematură a contractului”, adică, la posibilitatea de a plăti şi termina anticipat contractul de leasing, caz în care toate firmele aplică “penalităţi de terminare anticipată”, în sume deloc de neglijat.

Plata în lei sau în valută

Nu în ultimul rând, urmăreşte evoluţia cursului valutar, mai exact tendinţa acestuia, şi alege cum e mai avantajos pentru tine să faci plăţile: în lei sau în euro. Forumurile online sunt pline de comentarii şi plângeri legate tocmai de diferenţele de curs, suportate doar de clienţi, nu şi de firmele de leasing.

 
 

Urmărește-ne pe Google News