Banca Naţională a României a descoperit, anul trecut, 1.200 de bancnote false, preferata traficanţilor fiind cea de 100 de lei. Totuşi, e posibil ca alte câteva mii să fie în circulaţie prin buzunarele românilor. Potrivit specialiştilor BNR, majoritatea falsurilor sunt pe hârtie de proastă calitate, iar unele elemente de siguranţă pot fi observate cu uşurinţă că au fost falsificate. Libertatea te învaţă, cu ajutorul specialiştilor de la “Falsuri”, cum să recunoşti banii contrafăcuţi. Astfel, spun poliţiştii, cea mai simplă şi la îndemână metodă, dacă aveţi suspiciunea că e ceva în neregulă, este să scoateţi din buzunar o bancnotă pe care o aveţi la dumneavoastră şi să o comparaţi cu cea de-spre care credeţi că e falsă. “Falsurile sunt ori mai mici, ori mai mari decât originalul, tăiate neregulat. O bancnotă falsă este mai groasă pe anumite porţiuni, iar vopseaua folosită e de proastă calitate, lăsând uneori urmă pe mâini”, ne-au mărturisit specialiştii din Poliţie.

Iată câteva din cele mai vizibile elemente de siguranţă


1) Fereastră transparentă: sub forma unor măşti de teatru; conţine valoarea nominală ambutisată şi un element auriu supraimprimat sub formă de panglică.
2) Filigranul este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalităţii de pe bancnotă şi sigla BNR. Filigranul devine vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
3) Firul de siguranţă magnetic devine vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
4) Cerneală care îşi schimbă culoarea: elementele astfel imprimate îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită bancnota.
5) Imprimare în relief: unele elemente de design de pe ambele feţe sunt imprimate în relief.

 
 

Urmărește-ne pe Google News