Ultima fiţă printre hoţii de maşini este un dispozitiv electronic de tip telecomandă, ce emite semnale pe o frecvenţă care bruiază comanda de închidere a maşinii. Bandiţii îşi ochesc victima, o urmăresc până în locul în care îşi parchează autovehiculul, iar în momentul în care proprietarul coboară din maşină, aceştia acţionează “telecomanda- minune”. Astfel, deşi omul e convins că şi-a încuiat autoturismul, uşile rămân deblocate, iar bandiţii intră în el fără efort.
Tot tehnologia îi ajută pe hoţi să fure o maşină fără să se complice cu diferite chei sau să umble la circuitul electric. Bandiţii folosesc un laptop şi un cablu de date pentru a se lega la computerul de bord al autovehiculului. Astfel, cu doar câteva comenzi dezactivează sistemele de siguranţă, apoi pornesc motorul.
Cea mai “curată” metodă folosită în ultima perioadă i-a uimit chiar şi pe oamenii legii! După ce ocheşte într-o parcare bolidul pe care şi-l doreşte, cu un tupeu fantastic, hoţul sună la o firmă de tractări auto şi cere o platformă, spunând că nu-i mai porneşte maşina. Odată sosită “salvarea”, în loc de documentele vehicului, infractorul arată nişte acte scrise în altă limbă şi îi indică şoferului platformei o adresă la care să mute vehiculul. De obicei, acolo îl aşteaptă un bătrân, care pentru câţiva bănuţi a acceptat să ţină în curte maşina câteva zile.
Pentru un hoţ sprinten nu e nevoie însă de prea multă tehnologie. Momeala este un simplu pliant sau un bon aplicat pe luneta autoturismului vizat. Proprietarul se urcă în maşină, porneşte motorul, iar când se uită în oglinda retrovizoare, observă hârtia de pe geam. Când coboară să înlăture obstacolul, hoţul sare imediat la volan şi dus este!
În fiecare zi dispar 13 automobile
România este una dintre ţările din Uniunea Europeană unde se fură cele mai multe maşini. Potrivit unei statistici a Poliţiei Române, în 2010, în fiecare zi, în toată ţara, au fost furate în medie 13 automobile, rezultând un total anual de aproape 5.000 de automobile. Doar jumătate au fost însă recuperate. Potrivit aceleaşi surse, cea mai “căutată” maşină nu este vreo marcă de lux, ci chiar “bătrâna” Dacia.
Metoda clasică nu se demodează
Unele lucruri nu se demodează niciodată, aşa că hoţii nu au renunţat la cea mai veche şi cea mai simplă metodă de a fura o maşină: pânda după şoferi împrăştiaţi încă dă roade. Omul coboară din autovehicul pentru a cumpăra ceva şi lasă cheile în contact, dar şi motorul pornit. Astfel, infractorul nu face decât să se urce în autoturismul parcă pregătit pentru a fi furat. Prin această metodă, în ianuarie 2009, a fost furat şi Mercedesul finanţatorului Stelei, Gigi Becali