Taximetriştii independenţi sau particulari îşi fac veacul în centru (la Piaţa Unirii îi veţi găsi pe cei mai mulţi – n.r.), pe lângă gări şi autogări. Zilele trecute am făcut un experiment. Am vrut să merg cu un taximetrist independent de la Unirii până la Udrişte. “20 de lei vă costă”, mi-a spus primul şofer la care am apelat. “Păi, sunt doar 2 km maximum”, i-am spus puţin revoltată. “Nu contează, nu vedeţi că noi avem tarif de 3,5 lei?”, mi-a replicat şoferul.
Când am vrut să plec, m-a abordat un coleg de-al lui, cu maşina parcată mai în spate: “Vă duc eu. 10 lei e bine ?”, m-a întrebat bărbatul. A renunţat însă imediat la “bunele intenţii” când i-am spus că nu îi dau mai mult de 5 lei. Între Unirii şi Udrişte e o distanţă de 1,4 kilometri.
Asta înseamnă că un drum cu taxiul nu costă mai mult de 3 lei, în condiţiile în care tariful mediu pentru un kilometru e de 1,6 lei.
De la Gara de Nord la Primăria sectorului 6: 30 de lei
Altă locaţie, aceeaşi problemă. La Gara de Nord, e plin de taximetrişti independenţi. “Unde vă ducem, doamnă?”, întreabă unul. “La Primăria sectorului 6. Cât îmi luaţi până acolo?”. “30 de lei”, zice omul. “Aşa mult? Păi, e distanţă mică”, încerc eu să-l mai fac să scadă preţul. “Atât e tariful nostru pe distanţă minimă”, spune el. Distanţa dintre Gara de Nord şi Primăria sectorului 6, care este situată pe Calea Plevnei, e de circa 2 kilometri. Calculând la un tarif mediu de 1,6 lei, înseamnă că acea cursă ar fi costat maximum 4 lei.
Ce trebuie să ştii când mergi cu taxiul, ca să nu fii păcălit
Reprezentanţii Brigăzii de Poliţie Rutieră îţi spun ce trebuie să ştii când circuli cu taxiul ca să nu fii păcălit:
Tariful să fie afişat pe portieră şi acolo să fie trecut şi numărul de telefon al firmei.
Odată urcat în taxi trebuie să verifici dacă tariful e afişat şi pe bord, acolo unde trebuie să existe şi o listă de preţuri: pornire, staţionare, oprire.
Taximetristul trebuie să aibă la vedere legitimaţia, cu poza lui şi datele de identificare.
Să fii atent ca şi aparatul de pe bord să indice acelaşi tarif ca cel de pe portieră şi preţul să nu sară brusc pe o distanţă mică.
De asemenea, să te uiţi cu atenţie ca şoferul să nu facă mişcări ciudate, să umble pe lângă scaune.
La coborâre e important să iei bonul fiscal.
Dacă vezi taximetrişti care parchează neregulamentar sau blochează circulaţia, poţi suna la telefonul brigăzii de Poliţie Rutieră, la numărul 021.9544.
(Remus Vlad)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro