Vaccinul contra gripei porcine s-ar putea dovedi mai dureros decât e cu adevărat în cazul în care este procurat din surse nesigure. Specialiştii avertizează că fiolele cumpărate de pe net ar putea, să dăuneze grav sănătăţii în loc să prevină boala

“Vând 100 fiole vaccin antigripal porcin perfectă stare şi proaspăt colectat. Gata spre a fi folosite, cu etichetă, sigilate şi datate. Preţ 190 ron/ bucata, pentru contact şi detalii: vaccina. porcina@gmail.com”, aşa sună anunţul postat pe internet de un român dornic să facă bani pe seama gripei care a băgat spaima în oameni.

Reporterii cotidianului Bună Ziua Iaşi susţin că au intrat în pielea unui cumpărător naiv, iar mai întâi, au cerut câteva informaţii suplimentare despre medicament, dar şi despre modul de livrare.

Au primit doza într-un plic

Răspunsul nu a întârziat să apară: “Dozele sunt procurate de la Institutul “Cantacuzino” şi sunt exact ce au arătat şi la televizor. Din motive de securitate nu aş folosi telefonul… le-am sustras din transport. Îmi daţi adresa şi un număr de telefon şi faceţi plata la primirea coletului. Se vor expedia de la o farmacie”. Chiar dacă nu într-o zi, ci după o săptămână, reporterii povestesc că au obţinut, zilele trecute, o doză din ceea ce vânzătorul susţine că ar fi vaccinul Cantgrip. În colet nu era însă doza sigilată şi nici măcar ambalată.

Era doar o fiolă fără nici o inscripţie şi băgată într-un plic de la o farmacie. Autorităţile atenţionează românii că vaccinul împotriva gripei A(H1N1) nu se găseşte în farmaciile cu circuit deschis, iar categoriile de persoane care sunt imunizate sunt doar cele stabilite de Ministerul Sănătăţii.

«Ar putea face mai mult rău»

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi susţin că medicamentele cumpărate de pe internet nu sunt bune, chiar dacă sunt etichetate corespunzător. “Nu recomand nimănui să cumpere medicamente de pe internet, pentru că nu se ştie ce conţin. Ar putea chiar să facă mai mult rău pentru sănătate. În acest caz, organele competente sunt cele care pot face cercetări pentru că e vorba de un pericol pentru populaţie”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.


S-a livrat doar medicilor

Primele 1.340.000 de doze de Cantgrip, vaccinul anti A(H1N1) au fost distribuite sub pază militară. Conform Ministerului Sănătăţii, acesta a ajuns la direcţiile de sănătate publică din Capitală şi din ţară.

Vaccinul a fost mai departe livrat către spitale, către medicii de familie şi către doctorii şcolari. Aceştia au început, din 27 noiembrie, imunizarea persoanelor expuse contractării virusului A(H1N1): cadre medicale, poliţişti şi jandarmi, elevi peste 16 ani şi studenţi din centre universitare afectate de noua gripă. Cantgrip nu e disponibil în farmacii şi, pentru a-şi păstra proprietăţile, trebuie ţinut în condiţii speciale, la temperatură con- stantă de minimum 2 grade Celsius şi maximum 8 grade Celsius. El poate fi administrat doar de medicii care pot interveni în cazul apariţiei efectelor adverse menţionate pe prospect.(Oana Timar)


S-a imunizat un singur student

Lipsa de comunicare şi dezinteresul studenţilor pentru vaccinarea împotriva gripei porcine a făcut ca Universitatea din Bucureşti să înregistreze ieri un record negativ. Până la orele prânzului, numai un student trecuse pe la cabinetul medical să se vaccineze împotriva infecţiei cu noul virus. Acţiunea de imunizare a tuturor tinerilor din campusurile universitare din ţară a început luni, atunci când au fost vaccinaţi primii studenţi de la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

3.998 de cazuri confirmate

Autorităţile sanitare au raportat ieri 117 de noi îmbolnăviri de gripă porcină, totalul cazurilor confirmate ajungând astfel la 3.998. În România, virusul A(H1N1) a provocat deja 14 decese la persoane care sufereau şi de alte afecţiuni cronice, precum obezitate, pneumonie sau diabet zaharat. Cei mai mulţi bolnavi sunt depistaţi, zilnic, în Bucureşti, în Botoşani şi în Iaşi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News