Gestatia la animale este un proces complex, echivalentul graviditatii la femeie, proces care impune o atentie deosebita. La caine si pisica ea dureaza intre 58 si 65 de zile. Inmultirea controlata a cainilor si pisicilor necesita cunostinte despre sterilitate, fertilitate, contact sexual, fecundatie si nastere.
In cazul in care sunteti posesorul unui animal pe care vreti sa-l imperecheati, obligatoriu va trebui sa apelati la medicul veterinar curant pentru consiliere si examinare clinica in vederea incrucisarii.
Examenul ginecologic si obstetrical include informatii cu referire la ciclul de calduri, statusul hormonal, starea organelor genitale, starea gestatiei, fatarile cu probleme (distociile), avortul, etc.
Examenul organelor genitale este obligatoriu insotit de examenul glandei mamare, expuse, de asemenea, la tot felul de afectiuni.
Examenul clinic poate fi si chiar este de dorit sa fie insotit de examenele de laborator, foarte utile, mai ales la animalele infertile, infertilitatea putand fi cauzata fie de mascul, fie de femela, fie de amandoi.
In cazul masculilor se procedeaza la examinarea lichidului seminal, respectiv studierea viabilitatii spermatozoizilor. In acelasi timp, se efectueaza examenul de laborator pentru bruceloza, boala frecvent intalnita, care genereaza sterilitatea.
In general, infertilitatea are cauze infectioase, hormonale sau metabolice, genetice sau anatomice. Cea mai frecventa boala infectioasa e endometrita bacteriana, respectiv infectarea mucoasei uterine, dar si vaginita bacteriana.
La pisici, cauzele infertilitatii pot fi reprezentate de toxoplasmoza (boala parazitara), virusul panleucemiei feline, peritonita infectioasa, rinotraheita virala. Pentru aceste boli exista totusi o profilaxie bine pusa la punct, vaccinarea influentand incidenta lor in proportie de 90%.
Afectiunile determinate de aceste boli sunt avortul, moartea neonatala, rezorbtia fetala si infertilitatea.
Caldurile apar prima data la o varsta cuprinsa intre 6 luni si 2 ani (cazul raselor de talie mare). In cazul in care ciclul sexual nu apare mai mult de doi ani, se impune un examen hormonal complex.
Factorii care influenteaza ciclul sexual sunt numerosi, motiv pentru care numai medicul veterinar poate stabili prioritatile in protocolul de diagnostic.
La mascul este frecvent criptorhidismul (absenta testiculului in scrot, acesta ramanand fie in abdomen, fie pe traiectul de migrare spre punga testiculara). In mod normal, testiculele coboara in scrot in jurul varstei de 2 saptamani. Indicatia unei operatii chirurgicale in cazul masculilor criptorhizi este obligatorie intrucat testiculul necoborat tumorizeaza, crescand incidenta neoplaziilor.
Foarte des intalnita la catea este strictura vaginala care face imposibila copulatia, caz in care se recomanda insamantarea artificiala.
Aparatul genital este foarte important nu numai pentru reproductie, dar si pentru sanatatea animalului in ansamblu, iar cunoasterea lui e foarte importanta pentru a evita neplacerile mai mici sau mai mari.