„De râs. Cel mai nasol festival. Am luat bilet pe 3 zile și am fost doar o zi, nu mi-a mai trebuit”, „O organizare dezastruoasă”, „Nu mai calc la Saga niciodată”, „Ne-ați furat pe față”, „Sunteți cel mai penibil festival de după ’89 încoace”, „Ați vândut bilete cu artiști- fantomă”, „Ar trebui să facem toți reclamații la ANPC” sunt doar câteva dintre sutele de comentarii negative pe care participanții la cea de-a treia ediție a festivalului SAGA le-au lăsat pe pagina de Facebook sau pe un grup creat special.
La evenimentul organizat în perioada 23-25 iunie, pe terenul Romaero din cartierul Băneasa, au participat, potrivit organizatorilor, peste 165.000 de persoane. Biletele au costat între 200 de lei pentru acces general la festival și 300 de lei biletul VIP pe zi.
Care au fost problemele
Principala problemă pe care o reclamă o parte dintre participanții la Saga Festival 2023 și pentru care cer banii înapoi este faptul că 3 artiști, dintre care 2 headlineri, au fost anulați chiar în ziua în care ar fi trebuit să urce pe scenă. Este vorba despre rapperii americani Lil Nas X și Wiz Khalifa, artiști pentru care, spun festivalierii, și-au cumpărat biletele, și artistul canadian Sickick.
Ce s-a întâmplat cu artiștii
Lil Nas X, unul dintre cei mai așteptați cântăreți, a postat pe Instagram cu doar câteva ore înainte de intrarea programată, vineri, 23 iunie, că nu mai poate veni din cauza unor probleme de sănătate. Două zile mai târziu, cânta pe scena festivalului Glastonbury, în Regatul Unit.
Mai mult, Saga Festival a anunțat că Wiz Khalifa, un alt rapper renumit internațional, s-a accidentat și nu mai poate ajunge, cu doar câteva ore înainte de festival, duminică, 25 iunie, după-amiază. Organizatorii au postat anunțul pe Instagram, alături de un video arătându-l pe artist mergând în cârje.
Doar că Wiz Khalifa anunțase în mai multe postări pe Twitter de pe 23 iunie că s-a rănit grav la spate și chiar în dimineața zilei de 24 iunie a postat videoul în cârje.
„Rahatul ăsta doare al dracului și medicamentele pentru durere nu mă ajută”. „Ridică-te și droghează-te. Trebuie să ai grijă de osul ăla din spate”, sunt două dintre mesajele postate pe 23 iunie.
Festivalierii s-au avertizat unii pe alții pe Facebook, după ce au văzut postarea de pe Twitter, dar înainte să vină un anunț oficial: „Nu vă mai luați bilete pentru Wiz Khalifa, omu abia merge și stă în pat. Verificați Twitter. Aparent, cei de la Saga sunt prea ocupați să comunice că omu nu e în stare să meargă”.
Celui de-al treilea artist, Sickick, i-a fost anunțată anularea chiar când trebuia să urce pe scenă, la ora 2:30 dimineața.
„În cazul lui Lil Nas X, foarte dubioasă îmbolnăvirea și apoi revenirea miraculoasă două zile mai târziu. În cazul lui Sickick, el avea avion fix înainte să cânte și nu a mai prins conexiunea probabil. Superprost organizat, nu pui zborul înainte de concert cu doar o oră, două. Deși în cel puțin un caz se știa cu o zi înainte că artistul nu poate cânta (Wiz Khalifa avea deja filmări cu el cu problema de sănătate), organizatorii nu au anunțat decât în ziua concertului asta”, a explicat, pentru ziar, Tudor, unul dintre participanți.
El a menționat și că a depus deja o plângere la ANPC: „Am fost la destule festivaluri până acum, inclusiv la câteva aflate la prima ediție, dar ăsta ocupă nu primul loc, ci primele trei locuri la cantitatea de fail. Este și primul festival la care apelez la ANPC, deși băieții și-au trecut în termene și condiții că își rezervă dreptul să schimbe line-upul. Păi nu? Doar că schimbatul line-upului nu este egal cu prelungirea unor seturi sau repetarea artiștilor la alte scene pentru a acoperi lipsa altor artiști”.
„Nu sunt de părere că SAGA a dat țeapă cu Sickick, de exemplu, însă faptul că au vândut bilete pentru ziua de duminică având cap de afiș Wiz Khalifa, până în ultimul moment, deși știau de zile bune că el nu o să apară, ca mai apoi să refuze returnarea banilor, aș încadra-o la țeapă”, spune un alt festivalier.
Eu am cumpărat bilet în special pentru Skrillex, Lil Nas X și Sickick, deci m-am simțit efectiv înșelat, pentru că eram deja în festival când s-a anunțat că nu mai cântă ultimii doi.
Tudor, participant la SAGA:
Cozi infernale la intrare
Tot ce putea să meargă prost la Saga a mers, spun participanții cu care ziarul a stat de vorbă. Totul a început încă de la intrare, când tinerii au stat la coadă și trei ore pentru a-și ridica brățările. Nici cei care le aveau deja nu au scăpat de cozile infernale.
„Au fost cozi infernale în prima zi la ticket swap la fața locului, deși bănuiesc că aveau cum să știe câte bilete au vândut și câte fuseseră deja schimbate în brățări până în ziua respectivă. Eu nu am fost afectat, pentru că am stat o oră la coadă într-un mall să-mi ridic brățara”, a declarat Tudor.
Pe Facebook o tânără și-a scris nemulțumirile încă din prima zi de festival:
„SAGA Festival, oamenii se calcă în picioare de a ajuns BGS-ul să pună bandă în fața grupurilor de oameni ca să nu mai cadă împinși de alții din spate. Pe mine m-a împins un jandarm și când l-am întrebat de ce mă bruschează și mă atinge a răspuns «pentru că pot și așa vreau io!» (după două minute s-a întors la mine să își ceară scuze).
Dacă ai deja brățară, se stă până la o oră jumate la acces. Dacă nu ai brățară, aștepți cam 2-3 ore. Cozile nu sunt semnalizate, oameni se urcă unii pe alții și devin agresivi că vor să treacă în fața ta. După o oră și jumătate de stat la cozi, m-am întors și am plecat acasă”.
A doua zi, sâmbătă, Saga Festival a postat pe Facebook: „Pentru a vă simplifica intrarea și a reduce timpii de așteptare, am îmbunătățit logistica și am reproiectat procedurile de intrare. Vă promitem o experiență de intrare mai rapidă, mai ușoară și mai plăcută la festival”.
Ceea ce nu s-a întâmplat, au susținut vocile cu care a vorbit ziarul.
Cozi infernale și la ghișeele de tip top-up
La SAGA, cei care doreau să-și cumpere mâncare și băutură nu au putut să o ia cu bani cash sau cu cardul, ci doar prin intermediul unor brățări electronice pe care se încărcau bani. E un sistem, numit top-up, folosit de majoritatea festivalurilor.
Numai că la SAGA a existat o problemă în acest sens, spun reclamanții.
„Nu a existat top-up online (n.r. – posibilitatea de a-ți încărca brățara online), ci doar la ghișeu, like savages (n.r. – ca sălbaticii). La gheretele de top-up, mai mult de jumătate din ghișee nu acceptau decât cash, like savages. La rambursarea banilor de pe brățări cozile au fost la fel de mari, pentru că nu se putea face decât la fața locului”, a mai povestit Tudor.
Festivalul nu a oferit opțiunea de a încărca online bani pe brățară, pe care o oferă, de pildă, alte festivaluri din țară precum Untold, Neversea, Electric Castle și Summer Well. Sistemul de top-up online evită problema cozilor la încărcare, dar și la retragerea banilor.
„Lipsa de staff a fost o problemă, sâmbătă, în cea mai aglomerată zi, cozile au fost kilometrice, am stat o oră la top-up și a trebuit evident să pun mai mulți bani, altfel trecea festivalul pe lângă mine”, a spus, pentru Libertatea, un tânăr festivalier de 20 de ani.
„La orice festival, când se închid scenele, oamenii merg spre ieșire și implicit spre o stație de top-up și caută să își facă refund, dar erau toate închise” a mai spus tânărul.
Unii mai răbdători decât alții au stat, însă mulți au renunțat în fața timpului de așteptare de cel puțin o oră.
Pe 26 și 27 iunie, organizatorii au chemat oamenii fizic la Romaero pentru recuperarea banilor rămași pe brățări, dar acest lucru s-a dovedit imposibil pentru o mare parte dintre participanții din afara Bucureștiului.
Organizatorii festivalului au deschis până la urmă un formular online pentru recuperarea banilor.
Toalete insuficiente și insalubre
O altă problemă pe care au reclamat-o participanții la Saga a fost numărul mult prea mic de toalete, slab semnalizate și aglomerate. În plus, ei au fost indignați să descopere că nici nu exista apă pentru a se spăla pe mâini, potrivit mărturiilor acestora.
Aglomerația s-a făcut simțită și la scene, unde BGS-ul a interzis intrarea la momentul mai multor artiști, pentru ca oamenii să nu se calce în picioare: „Capacitatea hangarului e mult prea mică. Nu ne-au lăsat să mai intrăm, a fost gândită foarte prost. mi se pare ireal să dai 400 pe un bilet (n.r. – prețul maxim a fost 300 de lei) și să stai în spatele unui gard pentru că nu te lasă BGS ul să mai treci”, s-a plâns un alt tânăr, pe Facebook.
„S-au vândut prea multe bilete, părerea mea, ca urmare, nu a încăput lumea la o parte din concerte în spațiile alocate (scena de trap a fost mereu blocată de pază pentru că nu mai intrau oameni), plus cozi la toate punctele de vânzare de orice”, a mai explicat Tudor din experiența sa.
„În plus, scenele au fost prea apropiate sau sunetul era prea puternic – astfel că se bruiau una pe alta”, a completat el.
„În unele zone se unea muzica de la mai multe scene și nu știai ce asculți”, a explicat o altă tânără, într-o discuție cu reporterii ziarului.
Cum se apără organizatorii festivalului
Libertatea a luat legătura cu organizatorii SAGA pentru a răspunde reproșurilor lansate de unii dintre participanți.
„În ceea ce îl privește pe Lil Nas X, joi seara, 22 iunie, echipa de producție a artistului se afla pe scena festivalului pentru a se asigura că din punct de vedere tehnic concertul putea fi susținut, că riderul tehnic a fost întru totul respectat și că întreaga echipă poate desfășura show-ul în cele mai bune condiții (vorbim de un show cu 40 de dansatori și o producție care implica și scenografie). După ce au avut loc probele, echipa artistului a confirmat că show-ul poate avea loc. Însă, în timpul nopții, am primit vestea că Lil Nas X este bolnav și nu are acceptul medicului să călătorească și implicit să susțină concertul”, susțin reprezentanții SAGA.
Aceștia spun că imediat au „făcut tot posibilul pentru a găsi cea mai bună soluție pentru înlocuirea artistului într-un timp atât de scurt. DJ-ul Skrillex, unul dintre cei mai așteptați artiști în România, împreună cu echipa sa, și-a arătat disponibilitatea de a-și prelungi set-ul și astfel de a le oferi participanților la festival un show mai complex. De îndată ce au existat toate informațiile, a fost făcut anunțul oficial pe toate canalele de social media Saga Festival. Același lucru a fost făcut și de Skrillex pe canalele lui oficiale”.
„În cazul lui Wiz Khalifa am aflat de pe Twitter că are probleme de sănătate”
În privința lui Wiz Khalifa, organizatorii festivalului spun că au aflat din videoul postat pe 24 iunie pe contul de Twitter al acestuia că artistul are probleme de sănătate, dar nu fac nicio referire la mesajele postate de acesta pe 23 iunie.
„În cazul lui Wiz Khalifa, artistul a făcut o postare pe social media în ziua de vineri spre sâmbătă, mai exact 24 iunie, ora 4.00 a.m., după cum se poate vedea pe Twitter. Ulterior, mesajul a fost preluat și de media internațională. Menționăm că până în acest moment, echipa Saga nu primise nicio informare oficială cu privire la starea de sănătate a artistului și la faptul că aceasta ar putea periclita show-ul programat pentru ziua de duminică, 25 iunie. Imediat după vizionarea videoului de pe canalul de Twitter al artistului, echipa sa a fost contactată.
Fiind într-o situație deloc plăcută, care nu ține absolut deloc de niciun factor extern atunci când vine vorba despre sănătate, am încercat și de data aceasta să găsim cea mai bună soluție pentru festivalieri și să aducem în line-up pe scena principală un artist iubit de publicul Saga.
Și în acest caz, imediat ce am avut toate detaliile și confirmările din partea artiștilor, pentru a putea transmite un mesaj oficial coerent, participanții la festival au fost anunțați”.
„Da, au fost probleme de acces la festival în prima zi”
Organizatorii SAGA recunosc problemele de acces din prima zi de festival.
„Într-adevăr, accesul în festival în ziua de vineri a fost greoi pentru participanți. Fiind un număr foarte mare de oameni care au ales să ridice brățările în momentul în care a început festivalul, și nu înainte, la unul dintre punctele menționate, s-au creat cozi și o aglomerație pe care am făcut tot posibilul să le rezolvăm în cel mai scurt timp. Au fost luate măsuri pentru ca această situație regretabilă să nu se mai repete și accesul să se facă mai ușor, soluții care au fost, de asemenea, comunicate în timpul zilei de sâmbătă”.
În privința încărcării brățărilor cu care se puteau cumpăra mâncare și băuturi, reprezentanții SAGA spun că participanții știau că aceasta se poate rezolva doar la festival. Nu spun nimic despre aglomerație și cozi.
„Procedura de top-up a fost anunțată în permanență, iar participanții la festival au fost informați că aceasta se poate realiza doar în festival, la fel și refund-ul. În urma solicitărilor festivalierilor, a fost anunțată și procedura de refund online, pentru a putea ușura acest proces.
Datorii de 40 de milioane de lei în 2021
Societatea Saga Festival SRL a fost înființată în februarie 2020 și e deținută de o companie-mamă din Olanda, SAGA ENTERTAINMENT BV.
Este administrată, din 22 august 2022, de olandezul Gerben Christian Roos.
În 2021, societatea a raportat pierderi de 26,6 milioane de lei și datorii de 35,9 milioane de lei. De asemenea, firma a raportat că are un singur angajat, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Datele nu sunt actualizate și pe anul 2022.
Mai multe firme au cerut insolvența
Best Cleaning Experts SRL, o firmă de curățenie cu 35 de angajați și afaceri de 3,37 de milioane de lei în 2021, a depus pe 11 noiembrie o cerere de deschidere a procedurii de insolvență împotriva Saga Festival SRL, iar între timp s-au alăturat demersului și alte companii, printre care Eric Restaurante SRL.
Cea din urmă a dat în judecată Saga Festival în luna iunie pentru a recupera o sumă de peste 110.000 de lei. Dosarul a fost înregistrat de Judecătoria Sector 1 pe 19 iunie 2023.
Contactat de Libertatea, avocatul companiei nu a dat mai multe detalii legate de datoria din dosar, însă a punctat că firma pe care o reprezintă dorește să recupereze suma de bani. În același timp, acesta a confirmat că firma Saga Festival SRL nu mai răspunde apelurilor companiei.
Se pregătește deja pentru ediția de anul viitor
Festivalul a pus deja în vânzare bilete pentru Saga Festival 2024, care ar urma să aibă loc pe 5, 6 și 7 iulie 2024. Prețul pentru un bilet cu acces general pe durata festivalului este de 60 de euro, deocamdată.
„Vă suntem recunoscători pentru contribuția dv. și suntem încântați să vă spunem că planurile sunt deja în mișcare pentru un Saga Festival 24 și mai memorabil, pe baza feedbackului dv. În primul rând, lucrăm la un plan de îmbunătățire a sistemului nostru de acces, a sistemului de reîncărcare și de rambursare pentru o experiență mai ușoară. Fiți siguri; aceștia sunt doar pașii inițiali.
Participarea incredibilă de la Saga 23 ne-a arătat că trebuie să ne extindem casa. O casă mai mare pentru scenele noastre, zonele de relaxare și de ședere, activări și toalete suplimentare. În prezent, lucrăm la extinderea locației noastre pentru a ne asigura că mai mulți dintre voi ni se pot alătura confortabil și în siguranță la Saga Festival 24”, au anunțat aceștia.
Foto: Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
demostene1 • 07.07.2023, 02:48
varianta bucuresteana a untold. si la fel si varianta sudista de organziare. cam asa ar arata untold daca ar fi organizat de bucuresteni. neseriozitate si profit maxim rapid.
AlexMih80 • 06.07.2023, 10:36
Greu cu organizarea pentru cine deține SAGA, ar trebui să fie mai atenți cu planificarea și managementul ca să aibă succes.