Dunarea este la cote maxime si continua sa faca pagube, din Mehedinti, pana la Tulcea. Autoritatile au decis aseara sa inunde controlat zona de pe Bratul Borcea, pentru ca nivelul apei sa mai scada. Pana ieri, 624 de persoane au fost evacuate, dar o femeie a refuzat si a murit cand casa s-a prabusit peste ea. Mii de jandarmi, pompieri, politisti, parasutisti muncesc fara odihna, dar la Fetesti localnicii refuza sa ajute, cu scuza ca ei platesc taxe si impozite. Meteorologii spun ca pana la Paste vremea va fi instabila si va ploua, chiar in averse.
Dunarea a mai rupt cateva diguri de protectie, iar numarul persoanelor care au fugit din calea apelor a ajuns ieri la 624. Din Mehedinti pana la Tulcea, fluviul a facut pagube imense si a inundat enorme suprafete. Trei mii de militari, jandarmi si pompieri muncesc la consolidarea malurilor, dar putini localnici ii ajuta. O femeie din judetul Tulcea a refuzat sa plece din calea apelor si a murit cu casa prabusita peste ea.
De opt zile, pompieri, jandarmi, politisti, parasutisti muncesc intr-un ritm infernal la Fetesti. Fluviul a inundat terenuri, paduri, Parcul Trandafirilor, terenul de fotbal si a ajuns la mai putin de cinci metri de primele case. “Muncim non-stop de opt zile, am umplut cu pamant mii de saci si i-am asezat in calea apelor. Primul dig de aparare este acum sub doi metri de apa, al doilea a fost depasit de cateva zile si acum il consolidam pe al treilea. Daca pica si digul asta, va fi prapad”, ne-au spus militarii in termen, “mobilizati” la Fetesti. Printre ei, nici un localnic. “Nu a venit nici unul, de cand suntem noi aici. Vin, se uita, se plimba pe dig ca pe faleza”, au spus si jandarmii. La Fetesti, in apa, departe, se vad niste pari: este tot ce a mai ramas din al doilea dig de aparare.
Langa ei, se vede doar bara de sus a portii de pe terenul de fotbal. Multi localnici au plecat la pescuit. “A iesit si stiuca acum, mare si cu icre. Din trei pesti am strans 400 de grame de icre. Ne-am bucurat, ca e dezlegare la peste acum, de Florii”, ne-au spus doua gospodine, venite sa vada “cat mai e apa”. Zeci de militari trudesc, dar pe localnici nu i-am vazut decat de dupa gard si la plimbare, printre sacii cu pamant. “Nu punem mana, doamna, ca noi platim taxe si impozite. Ce, ati vazut la CNN ca cetatenii sunt pusi la munca, la inundatii? Uite, astia, jandarmii si pompierii, nu sunt platiti din banii nostri? Digul de aparare trebuia facut acum un an, de ce nu l-au facut, ca noi am platit taxele?”, ne-a declarat suparat Ion Stan, localnic.