I-au trecut pragul și i-au lăudat bunătățile Nicolae Ceaușescu, actorii Amza Pelea, Nicu Constantin, Dan Puric, dar și nenumărați fotbaliști celebri.
„Atletul Albanez” este, fără doar și poate, cea mai cunoscută prăvălie din Oltenia. Pe strada Dinu Lipatti la numărul 25 din Slatina, există o celebră cofetărie unde găsești rahat, halviță, înghețată și bragă! Și nu doar atât!
Cei care te servesc o fac cu toată dragostea, iar poveștile lor sunt neprețuite. E bine de știut că afacerea fruncționează fără oprire de pe vremea Regelui, iar numele ei datează din 1912.
Patronul prăvăliei s-a încins într-o luptă dreaptă
Atunci, în Slatina, a oprit un mare circ turcesc. Una dintre atracțiile acestuia o reprezentau luptele dintre culturiștii acrobați, scamatori și jongleori, în care combatanții erau unși cu ulei. Lupta devenea mai spectuloasă, iar premiul cel mare era unul pe măsură. 300 de napoleoni!
Cine s-a încumetat în luptă? Mulți, dar câștigătorul a fost Sabit Memish! Unul dintre patronii localului din Slatina, dar el nu a dorit să păstreze câştigul. L-a donat orașului! Slătinenii l-au purtat pe brațe, l-au aplaudat ca pe un adevărat campion, iar drept mulțumire, primăria o botezat firma pe care o deținea „Atletul albanez”.
Albanezii deveniți români cu acte în
regulă
Acum, prăvălia este condusă de Hashim
Memish, în vârstă de 79 de ani. „Sunt albanez de origini, iar toată
activitatea mea se petrece aici. Vând înghețată, halviță, bragă, rahat și
limonadă”, spune Hashim.
Povestea albanezilor din Slatina e că acum vreo 300 de ani au plecat din Llaci, de lânga Kruja și au luat drumul lui Tetovo, din Macedonia de astăzi. Timpurile tulburi nu le-au dat pace și au ajuns în România. Aici unde au rămas și astăzi! Au devenit cetățeni români cu acte în regulă și sunt iubiți de toată lumea.
Toată lumea bea bragă! Este o băutură extrem de apreciată! Se face din cereale, dar noi avem un secret pe care nu-l dezvăluim. E secret de familie…
Hasim Memish
Oricum dacă braga nu se consumă în câteva zile de când e făcută trebuie aruncată. Nu mai are niciun Dumnezeu! Facem totul natural, cu răbdare și cu produse de calitate! Braga, citronada, rahatul și halvița expiră repede pentru că noi niciodată nu am folosit niciodată conservați. Totul e natural sută la sută”, mai spune simpaticul bătrânel, care în 2008, a primit titlul de cetățean de onoare al Slatinei.
Charles
de Gaulle a băut bragă cu Ceaușescu
Oboseala și bătrânețea își spun cuvântul,
așa că la vânzare au intrat și rudele acestuia. Chiar dacă nu-i forfota din
București, Cluj sau Timișoara, lumea se oprește în Slatina special pentru braga
de la „Atletul Albanez”. E singura afacere privată din România care a
rezistat în regimul comunist!
În tinerețe, fostul dictator al României, își făcea ucenicia la Slatina, într-o cizmărie de lângă vechiul local, iar de-atunci a prins drag de căsuța cu bragă și halviță.
Anii au trecut, iar odată cu venirea
generalului Charles de Gaulle în România, în 1968, și vizita prin Slatina,
Ceaușescu a ordonat ca întreaga delegație să oprească în fața căsuței lui
Memish.
„A fost zarvă mare în ziua aceea, o
mulțime de mașini ședeau în coloană. Noi ne-am dus să îi servim cu paharele de
bragă direct în mașină. Îmi amintesc că era o decapotabilă și noi nu mai
văzuserăm asta la vremea aceea. Tata a vorbit cu ei, el îl și cunoștea pe Ceaușescu
fiindcă și-a făcut ucenicia la o cizmărie de lângă prăvălie. După ce i-am
servit, se făcuse o îmbulzeală de vai și amar, acum, toți voiau să bea
bragă”, povestea bătrânelul Hashim într-un material pentru Historia.
Și nu doar Ceaușescu i-a călcat pragul!
Au mai făcut-o Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Nicu
Constantin, Doina Badea, Dan Puric, Nicolae Dobrin, chiar Charles de Gaulle,
dar și mulți, mulți alții! Iar poveștile cu Ceaușescu sunt geniale.
Fotbaliștii
făceau coadă la licoarea magică
De cofetărie în trecut s-a mai ocupat și Geavid Memish, un alt membru al familiei numeroase. A murit în 1997, era liderul galeriei echipei Dinamo Slatina și iubea sportul, în special fotbalul.
„Noi am fost mereu legați de
sport! Și eu mergeam la meciurile de fotbal din Slatina, pe care le filmam cu
un aparat de 8mm și apoi le proiectam în centrul orașului! Craiova Maxim oprea
aici la fiecare deplasare, credeau că pierd dacă nu se opresc. Beau bragă și
mâncau halviță. Ce-i mai plăcea braga noastră și «Gâscanului» Dobrin! Le
convenea antrenorilor de la Craiova și FC Argeș să vină aici. Fotbaliștii
evitau șprițul, cu bragă sau citronadă!”, recunoaște Hashim Memish.
Narcis Coman, fostul portar al lui FC Argeș n-are cum să uite gustul de bragă din Slatina chiar dacă n-a mai trecut pe-acolo de 50 de ani.
„Vai de mine! Când aveam meciuri p-acolo ce ne mai rugam de șofer să ne oprească la un pahar de bragă! Mâncam și-o halviță pe ascuns, bine, nu se supăra nimeni pe noi. Am prins vremuri frumoase rău de tot. Iar gustul ăla de bragă îmi amintește de copilărie. Să mă țină Dumnezeu sănătos și să ajung în Slatina, cât de curând, că promit că dau o fugă să iau un pahar rece de bragă și-o halviță. Să-mi amintesc de anii când eram fotbalist și mergeam cu echipa în deplasare”, spune pentru Libertatea, Coman, ajuns la 72 de ani.
Mica bijuterie balcanică
Și Dan Puric are amintiri cu „Atletul Albanez”.
Printre lucrurile rare și frumoase care se mai întâmplă în această țară, se găsește și această mică bijuterie balcanică, ce îmi aduce aminte de copilărie și de România de altă dată.
Dan Puric:
„Am avut parte de un mic dejun ieșit din comun… un mixt de înghețată, halviță și bragă. Bragă am mai băut când eram foarte mic în Constanța. Țineam minte vag doar culoarea, consistența și un gust dulceag ușor răcoritor, așa că am ras două pahare și am înhățat o sticlă de doi litri și pentru acasă. Iar cine știe gustul și consistența halviței de la mama ei, bucuria o să fie și mai mare. Halviță adevărată, cu miere și albuș de ou. Halvița magică în care poți să rupi și cuțitul dacă ai lăsat-o ceva timp la frigider și care, la 5 minute după, se întinde și se lipește pe degete și de cerul gurii precum cașcvalul topit”, spune actorul.
Și chiar dacă anii au trecut,
„Atletul Albanez” are cele mai bune rețețe de dulciuri din județ, dar
și din împrejurimi. Iar povestea cofetăriei albanze care funcționează de sute
de ani a fost savurată de toată crema culturii românești. Acum, dacă aveți drum
prin Slatina, nu uitați să opriți la la familia Memish.
3
lei paharul de braga, 4 lei halvița
Pentru un pahar de bragă trebuie să scoateți doar 3 lei din buzunar, iar pentru o bucată de halviță genială cu unul mai mult. Nea Hashim și rudele sale v-au pregătit și pentru drum! O sticlă rece ca gheața de bragă sau de citronadă delicioasă costă 11 lei. Un pic cam mult dacă faceți o comparație cu băuturile carbogazose de pe piață, dar braga din Slatina e naturală sută la sută. Merită!