Începând cu 6 august, Paul Stănescu va conduce Guvernul, în locul Vioricăi Dăncilă, până în 13 august. Potrivit unor surse guvernamentale, aceasta va pleca în concediu.
În tot acest timp, Paul Stănescu a fost desemnat să-i preia atribuțiile privind conducerea operativă a Guvernului.
„Decizie pentru exercitarea unor atribuţii. În temeiul art. 19 din Legwa 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. – În perioada 6-13 august 2018, domnul Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, se arată în hotărârea emisă de premierul Viorica Dăncilă şi publicată, marţi, în Monitorul Oficial.
Atribuțiile dintr-un vid legislativ
Procedura de delegare a atribuțiilor de către premier nu este prevăzută concret de lege. Atât Constituția, cât și legea de funcționare a Guvernului 90/2001, vorbesc despre modalitățile în care premierul își pierde funcția sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, caz în care se numește un prim-ministru interimar.
Pe de altă parte, până acum, delegarea atribuțiilor de către premier a fost asimilată unei conduceri interimare a Guvernului, fără procedura de numire în sine a unui interimar.
Astfel, potrivit legii 90/2001, un premier interimar are dreptul să semneze doar acte administrative și nu are voie să dea Ordonanțe de Urgență, ci doar Ordonanțe simple.
Premierul interimar are dreptul să elibereze și să numească în funcții.