VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Tudorel Toader s-a născut pe , în Vulturu, județul Vrancea.

Este ministru al justiției din 23 februarie 2017, când a preluat mandatul după Florin Iordache, inițiatorul Ordonanței 13, care a provocat mișcări de stradă. A fost judecător la Curtea Constituțională a României zece ani, între 2006-2016 și rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în perioada 2016-2017 precum și membru al Comisiei de la Veneția, for pe care evită să îl consulte în privința legilor justiției.

Și-a construit o imagine de profesionist al dreptului, dar la capitolul discurs acesta este celebru pentru conferințele lungi, declarațiile tehnice și în care folosește foarte multe sinonime.

”Avem o justiție, unii spun că este bună, alții că este rea. Justiția trebuie să fie egală pentru toți, trebuie să fie bună, nu rea”, este una dintre declarațiile ”de culoare” ale ministrului, din conferința de prezentare a raportului în care a anunțat cererea de revocare din funcție a șefei DNA.

Procuror în Panciu, după terminarea facultății de Drept; A fost propus judecător CCR de către liberali

Potrivit CV-ului, Tudorel Toader este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza” Iași, pe care a terminat-o ca șef de promoție. După absolvirea Facultății, a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990).

În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității „Al.I. Cuza” Iași și a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iași. A obținut titlul științific de doctor în științe juridice, specializarea Drept procesual penal. Cu timpul a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar.

Prof. dr. Tudorel Toader a predat Criminologie, Drept penal, Infracțiunile prevăzute în legile speciale  și Drept penal european.

În anul 2004, a absolvit un curs post universitar la Colegiul Național de Apărare. Pe plan științific (academic), prof. Toader deține funcțiile de membru al Asociației Internaționale de Drept Penal și al Comitetului de Direcție al Asociației Române de Științe Penal, membru în Consiliul științific al Institutului Național al Magistraturii (din 2004); membru al Agenției Universitare a Francofoniei (A.U.F.), dar i membru CNADTCU, Comisia de specialitate pentru confirmarea titlurilor de profesor universitar.

În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaților pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.

A votat pentru validarea referendumului din 2012, de suspendare a președintelui; Băsescu: ”Era influenţat de sponsorul său politic, Relu Fenechiu”

În 2012, Judecătorii CCR au decis cu 6 la 3 voturi că Referendumul de pe 29 iulie de suspendare din funcție a președintelui nu este valid şi că Traian Băsescu trebuie să revină la Cotroceni.

Judecătorul vrancean din CCR, Tudorel Toader, susţinut de PNL, a votat pentru validarea Referendumului şi împotriva lui Traian Băsescu. Liberalii au declarat că respectă decizia Curţii, dar că o consideră “nedreaptă”.

De altfel, Băsescu nu a uitat gestul lui Tudorel Toader din 2012 și l-a taxat, cinci ani mai târziu.

„Îmi aduc aminte încercarea disperată a judecătorului Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, din vara anului 2012, după desfăşurarea referendumului de suspendare. Atunci, judecătorul din Iaşi a făcut opinie separată, încercând mistificarea rezultatului de la urne şi susţinând că Preşedintele României trebuie demis, în condiţiile în care la vot se prezentaseră doar 46 la sută din electori şi nu 50 la sută plus unu, aşa cum cerea Legea Referendumului în mod expres. Pentru mine a fost clară înregimentarea judecătorului constituţional în corul pesedito-liberal, condus de Ponta şi Antonescu, autori ai unei lovituri de stat care a îngrijorat lumea occidentală şi a decredibilizat România. Nu am dubii că poziţia judecătorului era puternic influenţată de sponsorul său politic, Relu Fenechiu”, spunea Băsescu anul trecut, despre Tudorel Toader, după ce acesta a fost propus să preia Ministerul Justiției, în guvernarea PSD-ALDE.

Diferență de opinie cu șeful statului: Consideră că președintele Iohannis nu poate convoca referendum pe tema justiției

Tudorel Toader a pus sub semnul întrebarii dreptul președintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum pe tema justitiei, așa cum anunțase în urma scandalului Ordonanței 13.

Fostul judecator al CCR spunea, atunci, că seful statului nu poate recurge la plebiscit pe o tema pentru care cetățenii nu au drept la initiativă legislativă.

”Constitutia poate fi modificata numai prin referendum. În acelasi timp, potrivit art. 152 din Constitutie, nu pot forma obiect al revizuirii independenta justitiei, ori daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora, iar, pe cale de consecinta, aceste probleme nu pot forma obiect al referendumului”, sustinea Toader.

Averea ministrului Justiției: Posesor de terenuri agricole și forestiere în Vrancea

În ultima sa declaraţie sa de avere, de la preluarea mandatului de ministru, Tudorel Toader deţine numeroase terenuri agricole şi forestiere în judeţul Vrancea. Cea mai mare suprafaţă este de 2,3 hectare de teren şi a fost cumpărată în 2005. Rectorul mai multe apartamente şi case în Iaşi şi Vrancea. Totodată, acesta are contractate credite de peste 80.000 de euro scadente în 2023.

Veniturile declarate la mijlocul lui 2016 ajung la peste 266.500 lei anual, ca profesor la Facultatea de Drept şi peste 207.000 lei anula ca judecător al Curţii Constituţionale. Soţia lui Tudorel Toader este cadru didactic la Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa“ şi medic primar la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi.

Citește și: EXCLUSIV: Mita primită de judecătorul care a dat pretins nelegal 43.000 de hectare de pădure, infirmată de detectorul de minciuni; DNA acuză că testarea nu s-a făcut în limba maghiară

 
 

Urmărește-ne pe Google News