O surpriză neplăcută

Concret, pentru 44% din cei intervievați, numiți detractori,  succesul lui Călin Georgescu a fost o surpriză neplăcută, în timp ce pentru 32%, numiți simpatizanți,  a fost o surpriză plăcută. Aproape un sfert, 24% – neutrii,  s-au declarat indiferenți față de acest rezultat.

„Simpatizanții și Detractorii văd două fațete total opuse ale lui Georgescu. Astfel simpatizanții îl văd ca pe un patriot, competent, căruia îi pasă de oameni și care aduce speranță. Detractorii îl văd că pe o persoană cu vederi pro-ruse, pro-legionare și oarecum coruptă.”, a explicat Daniel Enescu, co-fondator al Daedalus Group, pe Linkedin.

Studiu New Media Research

Dacă 74% dintre simpatizanți îl consideră pe Călin Georgescu un președinte bun, doar 8% dintre cei neutri și 1% dintre detractori cred că acesta ar face treabă bună.

Pe de altă parte, Elena Lasconi reușește să-i convingă pe neutrii că este mai bună pentru următoarele atribute: competență, patriotism, aduce speranță și îi pasă de oameni. 

„E probabil să fie și efectul notorietății, dar una peste alta este un început bun. Astfel, pentru acest segment Lasconi are un avantaj față de Georgescu  în a convinge oamenii că  ar face treabă bună ca președinte:  23% vs 8%.”, adaugă Daniel Enescu.

Bătălia pentru voturi

Cei doi candidați vor folosi strategii opuse pentru a atrage elevtoratul în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România.

„Cel mai probabil Georgescu va apăsa mai tare pedala mesianismului, încercând în acest fel să ducă în derizoriu atributele care îl fac nefrecventabil și care îl vulnerabilizează în interiorul propriului bazin de simpatizanți. Se va adresa în continuare diasporei unde are deja un bazin de oameni gata să pedepsească sistemul. ”, susține Daniel Enescu.

Mai mult, va încerca să-și reabiliteze imaginea prin reinterpretarea citatelor controversate și să crească asocierea cu biserica și valorile tradiționale, consideră expertul.

În schimb, Elena Lasconi se va folosi de notorietate pentru a se prezenta ca singura opțiune „frecventabilă”.

„Cred că va juca cartea pericolului Marelui Urs de la Răsărit pentru a crește mobilizarea la vot și va încerca să îi dea șah lui Georgescu pe teritoriul patriotismului.  Probabil că va căuta să înțeleagă mai bine frustrările diasporei și să le adreseze printr-un discurs mai degrabă pragmatic. De asemenea mă aștept să abordeze GenZ cu un discurs relevant, prin intermediul influencerilor.”, a mai spus Daniel Enescu.

Campania electorală până la turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 8 decembrie, va fi una interesantă. Rezultatul va depinde de cât de mulți susținători ai partidelor tradiționale vor reuși să atragă cei doi candidați.

„Probabil o să vedem două campanii semnificativ mai interesante decât în primul tur, căci bătălia acum este pe viață și pe moarte.”, punctează Daniel Enescu.

Studiul Frappe Digital,de pe 25 noiembrie 2024, a fost realizat pe un eșantion de 1057 de persoane, reprezentativ pentru populația cu vârste între 18 și 65 de ani din mediul urban.

Fotografii colaj: Agerpres

 
 

Urmărește-ne pe Google News