Oameni fără nume şi, cu un viitor nesigur lucrează zi şi noapte, de pe 11 martie, în încercarea de a opri dezastrul nuclear de la Fukushima, care ar afecta întreaga omenire. Ei sunt singurii care au rămas la posturi, în timp ce toţi ceilalţi, pe o rază de 40 de kilometri în jurul centralei, au fost evacuaţi. Prea puţină lume ştie că eroii de la Fukushima nu sunt 50, ci 200.
Lucrează în schimburi de câte 50, ceea ce a dus la denumirea incorectă de “cei 50 de eroi de la Fukushima”. Condiţiile în care muncesc sunt incredibil de grele. Presa internaţională a relatat recent că echipamentul pe care- l poartă tehnicienii nu le oferă decât foarte puţină protecţie.
Lucrează la 160 de grade Celsius
“Căldura este de 160 de grade înăuntru. E limita maximă a suportabilităţii organismului uman. Corpul unora dintre ei e carne vie. Radiaţiile sunt de 100 de ori peste limita admisă. Ştiu că întâi vor orbi, apoi vor face leucemie şi alte tipuri de cancer”, au scris pe bloguri japoneze foşti angajaţi de la Fukushima.
Familiile celor 200 sunt triste, pentru că bărbaţii au acceptat de bunăvoie să meargă la moarte, dar pe de altă parte sunt şi foarte mândre. “Tata ar fi trebuit să iasă la pensie peste şase luni. S-a oferit să meargă acolo. Sunt foarte mândră de el”, a spus plângând o tânără. Nu există prea multe informaţii despre identitatea eroilor de la Fukushima, dar experţii susţin că mulţi sunt simpli tehnicieni, oameni care cunosc schemele de funcţionare ale centralei nucleare.
Tehnicienii sunt convinşi că mai au doar câteva săptămâni de trăit
centrala de la Fukushima se aşteaptă să moară în câteva săptămâni din cauza radiaţiilor, au declarat rudele unora dintre muncitori, pentru Fox News. “Fiul meu şi colegii lui au discutat şi sunt dispuşi să moară, dacă acest lucru e necesar pentru salvarea naţiunii”, a declarat mama unui tehnician de 32 de ani.“Mi-a spus că au acceptat cu toţii ideea că probabil vor muri repede. Ei ştiu că este imposibil să nu fi fost expuşi la doze mortale de radiaţii”, a mai declarat mama muncitorului. Femeia nu a putut confirma dacă fiul ei sau alţi muncitori suferă deja de boli provocate de radiaţii.
A publicat într-o carte mărturii adunate de pe Twitter
Un britanic a hotărât să scrie o carte în care să povestească o serie de întâmplări legate de catastrofa care a lovit arhipelagul japonez în ziua de 11 martie.
Cu ajutorul reţelelor sociale Facebook şi Twitter, un britanic care locuieşte de mulţi ani în arhipelagul nipon a reuşit să creeze “Quakebook”, un volum cu poveşti şi fotografii care au legătură cu seismul şi tsunamiul ce au lovit Japonia luna trecută. Proiectul a început pe 18 martie, când bărbatul a postat pe Twitter următorul mesaj: “Vreau să scriu o carte despre experienţele trăite în timpul seismului, să o public şi să donez toţi banii obţinuţi din vânzarea ei Crucii Roşii. Dacă scriem toţi câte 250 de cuvinte – o pagină, adică -, cartea va putea fi publicată în câteva zile”.
După doar 45 de minute, el a primit cel dintâi text, iar în câteva zile, peste 200 de persoane, atât din Japonia, cât şi din străinătate, au decis să se implice în proiect. Versiunea tipărită a “Quakebook” va putea fi achiziţionată în curând on-line.
Apa radioactivă s-a scurs în Pacific
Apa radioactivă de la un reactor al centralei nucleare Fukushima a ajuns în Oceanul Pacific, a anunţat ieri un reprezentant al companiei de electricitate TEPCO. Apa din bazinul adânc de doi metri aflat în jurul reactorului 2 se scurge în Ocean printr- o fisură de circa 20 cm.

 
 

Urmărește-ne pe Google News