O legendă transmisă din generaţie în generaţie spune că tărâmul Costeştilor a fost demult binecuvântat de sfinţi, oamenii de aici fiind astfel păziţi de catastrofe naturale şi de molime necruţătoare. Mulţi dintre localnicii din comuna vâlceană de la poalele muntelui Buila mai cred şi astăzi în această legendă. De sute de ani, din stâncile Builei ţâşnesc 44 de izvoare cu apă miraculoasă, sfinţită în fiecare an, de Izvorul Tămăduirii.
Se roagă înainte să bea
De puţin timp, localnicii din Costeşti nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze kilometri întregi ca să ia apă de la izvoarele din Pietreni. Ei au acum acces direct la “apa miraculoasă” prin simpla deschidere a robinetului, deoarece în comuna lor a fost introdusă alimentarea cu apă ce provine chiar de la cele 44 de izvoare. Apa este colectată într-un bazin masiv, construit tot în preajma schitului “44 de izvoare”, iar apoi e furnizată cetăţenilor localităţii.
Se ştie că apa de la cele 44 de izvoare a fost întotdeauna apreciată, iar bătrânii susţineau că au existat cazuri în care oameni suferinzi s-au vindecat după ce au băut din ea. Sătenii cred că proprietăţile apei au fost înzecite, mai ales că preoţii au sfinţit toate cele 44 de izvoare. “Acum, ori de câte ori vom deschide robinetul, vom bea apă sfinţită, ceea ce nu este rău deloc. Va trebui însă să fim puţin mai cumpătaţi. Noi ne rugăm la Dumnezeu pentru sănătate ori de câte ori bem din această apă”, spune Maria Dinu, o localnică.