Atacul iranian de pe 2 octombrie a vizat baze militare israeliene și sediul agenției de spionaj Mossad.

Teheranul spune că a lansat 180 de rachete balistice ca răzbunare pentru asasinarea de către Israel pe teritoriul iranian a liderului politic Hamas Ismail Haniyeh, care a fost un invitat al statului la inaugurarea noului său președinte.

Iran a lovit mai multe obiective militare ale Israelului. Sursa Foto: Decker Eveleth / Planet Labs/ Middlebury Institute of International Studies at Monterey

Multe dintre rachete au fost interceptate de apărările aeriene israeliene și americane. Pe fondul cenzurii venite din Israel, amploarea succesului Iranului devine evidentă abia acum.

La începutul acestei săptămâni, președintele american Joe Biden a cerut Israelului să nu răspundă lovind controversatele instalații nucleare și de rafinare ale Iranului, avertizând că acest lucru va duce aproape inevitabil la o escaladare suplimentară.

În imagine se pot vedea distrugerile provocate de rachetele balistice lansate de Iran. Sursa foto: Decker Eveleth / Planet Labs

„Iranul a făcut o mare greșeală în seara asta și va plăti pentru asta”, a spus Netanyahu într-un videoclip difuzat în dimineața după atac.

„Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și determinarea noastră de a riposta împotriva inamicilor noștri. Vor înțelege. Vom respecta regula pe care am stabilit-o: pe oricine ne va ataca, îl vom ataca”.

Urmărește-ne pe Google News