Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care a început joi, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 – 2014. Tocmai pentru că este cel mai de amploare, problemele sunt inevitabile.
În Capitală mai mulţi cititori ne-au spus că nu au acceptat să răspundă la întrebări pentru că au vrut să verifice veridicitatea datelor de pe legitimaţiile recenzorilor la numărul pus la dispoziţie de INS, însă nimeni nu le-a putut da detalii despre aceştia.
La Botoşani, de exmplu, oamenii nu sunt de găsit acasă. Recenzorii le-au lăsat oamenilor înştiinţări privind orele la care vor reveni astfel încât aceştia să fie la domiciliu şi să răspundă întrebărilor din chestionare.
La Buzău sute de oameni au refuzat să-şi declare codul numeric personal. Potrivit directorului Direcţiei de Statistică Buzău, Cornelia Geambaşu, nedeclararea codului numeric personal este o problemă cu care se confruntă recenzorii din Buzău. Autorităţile le dau asigurări oamenilor că formularele se introduc şi se prelucrează depersonalizate. Practic, acest CNP e utilizat în procesul de validare a datelor de populaţie şi atâta tot.
La Constanţa, recensământul a început cu 24 de ore întârziere în două circumscripţii din cauza nemulţumirii recenzorilor. Aceştia au renunţat în ultima clipă la job din cauză că nu au fost mulţumiţi de banii pe care ar fi trebuit să-i ia.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News