Au fost nevoiti sa paraseasca tara in care s-au nascut. Singurele amintiri care le-au ramas intiparite in memorie despre Kuweit sunt cele despre bataile si persecutiile indurate. Au ajuns in anul 1991 in Romania ca refugiati. Acum, dupa 15 ani, Suhaila Aryby si familia ei se pot mandri ca au devenit romani “cu acte-n regula”. Au primit acum un an cetatenie, au prieteni romani, si-au construit o noua viata si spun ca n-ar parasi Romania pentru nimic in lume.

La cei 49 de ani ai sai, Suhaila Aryby a trait cat pentru trei vieti. S-a nascut in Kuweit, s-a casatorit, dar n-a avut parte de liniste. Tratamentul la care ii supuneau autoritatile i-a facut sa plece la mii de kilometri departare, sa-si caute fericirea. Au ajuns in Romania in urma cu aproximativ 15 ani. Impreuna cu familia, Suhaila s-a stabilit in Sinaia, oras unde mai erau cateva familii de refugiati din Kuweit.

Alaturi de acestia, familia Suhailei a invatat  sa vorbeasca, sa scrie si sa citeasca romaneste. Si-au facut prieteni printre romanii stabiliti in Sinaia si incet, incet viata lor a intrat pe fagasul normal. Dupa un timp insa s-au stabilit in Bucuresti, unde locuiesc si in prezent. Ajunsa in Capitala, Suhaila s-a angajat in cadrul Aso-ciatiei Femeilor Refugiate din Romania. In ca-drul acestei asociatii ea ofera consultanta si ajuta la integrarea in societatea romaneasca si a altor familii de refugiati. Sotul ei a lucrat ca supraveghetor la un supermarket, iar mai tarziu a ajuns sef de tura.

Au izbutit in cativa ani sa isi cumpere si un apartament. Cea mai mare mandrie a ei o reprezinta copiii, care invata bine, sunt cuminti si isi ajuta parintii in treburile gospodariei. “Baiatul cel mare e casatorit cu o romanca si se inteleg bine. Cel mic este la liceu, in clasa a X-a. Am si doua fete, cea mica e la facultate, iar cea mare lucreaza”, ne spune Suhaila.

Anul trecut au reusit sa treaca de examenele impuse de autoritatile romane si sa dobandeasca si cetatenia romana; lucru deloc usor pentru ca, spune ea, trebuie sa faci dovada ca ti-ai insusit limba romana, istoria si geografia Romaniei si sa ai un loc de munca stabil. “Am fost tare fericita cand am obtinut toti cetatenia romana. N-as pleca in ruptul capului din aceasta tara. Mi-am facut prieteni aici, muncesc si ma simt utila pentru ca pot sa-i ajut si pe altii”.

Mancarurile traditionale romanesti au devenit, in timp, preferatele familiei. “Ne plac la nebunie sarmalele cu mamaliguta, am invatat sa le prepar si ies foarte bune. Cat despre ciorba de burta, prietenii romani mi-au spus ca o prepar mai bine decat ei si cand vin in vizita le gatesc mereu”, se mandreste Suhaila.

Acum duc o viata normala, dar nu pot uita ororile prin care au trecut in urma cu 15 ani.

Suhaila Aryby s-a nascut intr-o familie simpla de muncitori, din localitatea Kuweit. Totul a inceput dupa ce Suhaila s-a maritat cu un barbat irakian, devenind astfel la inceperea razboiului din Golf o familie persecutata si silita sa fuga din propria tara. “Ne era frica sa iesim din casa pentru ca eram opriti pe strada si ni se cereau actele. O data identificati ca irakieni eram dusi la sediul politiei unde eram batuti crunt zile la rand. Intr-o zi insa, sotul meu a vrut sa se duca la spital pentru a-l vizita pe tatal meu, care era internat acolo. A plecat, dar la spital nu a mai ajuns. Masina in care era a fost oprita de politie si celor din ea li s-au cerut documentele. Au vazut ca este irakian si l-au dus la sediul politiei, unde l-au batut 3 zile in sir,  dupa care mai mult mort decat viu i-au dat drumul. Aproape un an sotul meu nu a mai putut merge”.

Baiatul cel mai mare al Suhailei, Rad, avea 14 ani cand a izbucnit razboiul din Golf. Isi aminteste insa perfect ce a patit intr-o zi cand a vrut sa mearga la scoala. “Aveam 14 ani si mergeam cu frica la scoala. Intr-o zi insa, politia m-a prins si pe mine, dar nu m-au batut  pentru ca eram minor. In schimb mi-au luat incaltarile din picioare si m-au trimis acasa descult”, ne-a spus Rad Fahmi, baiatul cel mare al Suhailei.

Singurul membru al familiei care nu isi aminteste nimic de cele intam-plate in Kuweit e baiatul cel mic, Aziz. El avea doar 2 ani cand a ajuns in Romania. Vorbeste romaneste cel mai bine si este un infocat fan al echipei de fotbal Steaua, formatie la care spera sa joace si el fotbal in viitor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News