Cercetătorii au descoperit cursul de apă cu ajutorul unui submarin robotic. Râul subacvatic modifică geografia abisului Mării Negre formând canale şi bazine, asemenea unui râu de suprafaţă, având un debit de aproximativ 23.000 de metri cubi pe secundă, scrie Agerpres, citând The Telegraph. Cursul de apă atinge adâncimea de 35 de metri, are curenţi proprii, vârtejuri şi chiar şi cascade, iar experţii sunt de părere că dacă ar fi fost de suprafaţă, ar fi unul dintre primele şase râuri din lume.
„Apa torentului este mai densă decât apa din jur pentru că are o concentraţie mai mare de sare şi transportă foarte multe sedimente. Curge printr-o albie format pe platforma Mării Negre aşa cum un râu curge la suprafaţă. Câmpiile abisale ale oceanelor sunt asemenea deşerturilor la suprafaţă”, a explicat un cercetător al Universităţii din Leeds, adăugând că râul are lungimea de 60 de kilometri, după care se prăbuşeşte într-o groapă abisală şi că este singurul râu subacvatic descoperit până în prezent.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!