Timp de 5 ani, locuitorii blocului nr. 17 de pe str. Mihai Eminescu au dormit pe un santier in lucru. Imobilul a fost consolidat, in timp ce mai bine de jumatate din locatari, in mare parte pensionari, au ramas in propriile case pentru ca nu au avut unde sa se duca. Dupa toate suferintele indurate, batranii se plang ca treaba s-a facut de mantuiala, iar pretul stabilit initial pentru consolidare s-a dublat.

Consolidarea blocului a inceput cu aproximativ 5 ani in urma, iar lucrarile trebuiau terminate, conform contractului initial, in 18 luni. Surpriza insa! Dupa 6 luni s-a constatat ca firma de constructii care a castigat licitatia organizata de primarie nu avea utilajele si oamenii necesari pentru a continua lucrarile.

Noul constructor a promis la randul lui ca va termina lucrarile in 6 luni, dar oamenii spun ca i-a tot amanat de la an la an. ”Ultimul termen prevazut pentru finalizarea lucrarilor a fost septembrie 2006, iar acum suntem in noiembrie si lucrarile tot nu s-au terminat”, a spus Constanta Vrabie, in varsta de 74 de ani, unul din ”locatarii santierului”. “In toti acesti ani a fost o mizerie de nedescris. La un moment dat, gunoiul din curtea interioara ajungea pana la etajul 1. Ma mir cum de nu ne-am imbolnavit pana acum”, ne-a povestit Rodica Faur, in varsta de 58 de ani.

Costurile sunt aproape duble

Acum, cand lucrarile au ajuns aproape de final, printre locatarii blocului domneste o stare generala de nemultumire. “Cred ca suma de 15.000 euro  pe care trebuia sa o dam initial pentru consolidare, pentru fiecare apartament in parte, aproape s-a dublat. Mai mult, muncitorii care s-au perindat in acesti ani pe aici au luat de prin casele oamenilor usi, mobila, chiuvete, toalete, cam tot ce s-a putut lua. Iar treaba pe care au facut-o a fost fara cap si coada, de departe una de mantuiala”, ne-a declarat presedintele Asociatiei de Proprietari, Anghel Vrabie, un barbat de 76 de ani.

„Stalpii de rezistenta ne-au umplut camerele”

Anghel Vrabie, administratorul blocului proaspat consolidat, este suparat de faptul ca stalpii de rezistenta ocupa o parte importanta din suprafata apartamentului. “I-au facut in asa fel de nu ne mai intra mobila ca inainte”, a spus el.

Cheltuieli rambursabile in 25 de ani

Dupa ce Guvernul a decis sa-i oblige pe locatarii blocurilor cu bulina rosie sa accepte consolidarea,  Primaria Capitalei a anuntat ca va cumpara apartamente, pentru a le oferi cu chirie acestor persoane. Bucurestenii in cauza pot rambursa costul lucrarilor in rate lunare pe 25 de ani.

Urmărește-ne pe Google News