Într-o ţară care ocupă locul al cincilea în lume la consumul de alcool, isprăvile beţivilor nu mai miră pe nimeni, însă un caz cu adevărat şocant a ajuns recent în atenţia medicilor. O fetiţă din judeţul Vrancea, venită pe lume prematur în urmă cu şapte luni, este condamnată să plătească pentru viciile mamei ei. Copila s-a născut cu grave probleme de sănătate şi, într-un final, a fost diagnosticată cu “alcoolism fetal”, cauzat de excesele făcute de cea care a purtat- o în pântece. La două luni, micuţa a fost preluată de Protecţia Copilului şi apoi dată în grija unui asistent maternal. Familia adoptivă s-a străduit să-i ofere cele mai bune condiţii bebeluşului, însă evoluţia acestuia a început să-i îngrijoreze. Fetiţa nu lua în greutate şi a fost internată de mai multe ori la Spitalul Judeţean din Focşani, cu diverse afecţiuni. Pentru că starea ei se înrăutăţea, a fost transferată la Iaşi, unde s-a stabilit cauza îmbolnăvirilor şi unde e şi acum ţinută sub observaţie. “Sindromul alcoolismului fetal are efecte negative asupra dezvoltării copilului, pot apărea tulburări de conduită, de învăţare, tremur al mâinilor”, a precizat Daniela Nicolaş, directoarea DGASPC.
În acest timp, părinţii naturali ai fetiţei nu se consideră responsabili de starea acesteia şi neagă că ar avea patima băuturii. “Îmi e dor de copilul meu. Trebuia să mi se spună că are probleme de sănătate, ceva s-a întâmplat pe parcurs”, spune Mirela Mihalache, mama micuţei, care susţine că vrea să-şi crească fetiţa, deşi ceilalţi trei copii ai ei sunt tot în grija statului.

«E o minune că nu are malformaţii»

Potrivit dr. Laurenţiu Luca (foto), şeful clinicii Puls, încă de la naştere un astfel de bebeluş poate avea mari probleme. “Alcoolul atacă sistemul nervos central şi pe cel periferic, iar asta e catastrofal la un copil care se dezvoltă. E o minune că nu are malformaţii. Tot ce trebuie să se dezvolte în perioada de maturare a organelor este în pericol”, ne-a declarat specialistul.

Urmărește-ne pe Google News