Oamenii de știință au descoperit 20 de luni necunoscute anterior pe orbita planetei Saturn, aceasta ajungând astfel să aibă 82 de sateliți, cu trei mai mulți decât Jupiter, scrie Business Insider.
„Folosind unele dintre cele mai mari telescoape din lume, am reușit să completăm acum inventarul micilor luni din jurul planetelor gigant”, a declarat Scott Sheppard, un astronom de la Carnegie care a condus echipa de descoperire. „Aceștia sunt esențiale pentru a ne ajuta să identificăm modul în care planetele sistemului nostru solar s-au format și au evoluat”, continuă cercetătorul.
Fiecare lună recent descoperită are diametrul de aproximativ 5 kilometri, iar 17 dintre acestea gravitează în retrograd, adică în sensul opus al rotației lui Saturn.
Cele 20 de luni au fost încadrate de cercetători în cele trei grupuri de sateliți, organizate în funcție de unghiul pe care îl are orbita acestora. Astfel, lunile retrograde se alătură grupului Norvegian (toate numite după personaje din mitologia norvegiană), alte doua noi luni se alătură grupului Inuit (numite după personaje din mitologia inuită), iar ultima dintre luni face parte din grupul Galic (din nou, mitologie).
Oamenii de știință cred că fiecare dintre aceste grupuri ar proveni de fapt din câte o lună mai mare care s-a spart în mai multe fragmente.
„Acest tip de grupare a lunilor exterioare se regăsește și în jurul lui Jupiter și se datorează unor coliziuni violente între lunile din sistemul saturnian sau cu obiecte exterioare, cum ar fi asteroizii sau comete”, a spus Sheppard.
Cercetătorii au observat noile luni cu telescopul Subaru deasupra Mauna Kea din Hawaii.
În urma descoperirii acestor luni Sheppard și Institutul Carnegie au lansat un concurs online pentru numirea lor. Ideea vine după ce anul trecut s-a făcut același lucru cu lunile planetei Jupiter.
„Am fost atât de încântat de volumul de implicare publică în concursul de numire a lunilor lui Jupiter, încât am decis să facem altul pentru a numi aceste luni saturniene recent descoperite”, a spus Sheppard. „De data aceasta, lunile trebuie să poarte numele unor giganți din mitologia norvegiană, galică sau inuită”, a explicat cercetătorul.
Internauții au început deja să distribuie idei de nume pe Twitter.