Toate probele din cel mai recent lot prelevat, care au fost analizate pentru COVID de laboratorul privat, 92 la număr, conțin tulpina britanică a coronavirusului, care este mult mai contagioasă decât tulpina inițială de SARS-CoV-2, a anunțat compania medicală.
Probele au fost selectate în mod aleatoriu și provin din următoarele județe: București – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Brașov – 9 cazuri, Dâmbovița – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galați și Constanța – câte 3 cazuri, Argeș – două cazuri; Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomița și Sibiu – câte un caz.
Prevalența tulpinii britanice pe loturile MedLife a crescut de mai bine de 8 ori în mai puțin de trei luni, de la 12% la sfârșitul lunii ianuarie, la 100% în prezent, mai arată compania medicală.
„În urmă cu mai puțin de trei luni anunțam identificarea primelor cazuri care conțineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, știind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecțiozitate, dar și de severitate. Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalența pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie și ajungând, în prezent, la 100%. Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife, în comunicatul citat.
El subliniază că autoritățile trebuie să facă eforturi petnru a crește capacitatea de vaccinare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro