UPDATE 26 mai, ora 07.30: După ce șapte țări și-au exprimat deja votul, alegătorii din celelalte 21 de state membre ale Uniunii Europene sunt invitaţi duminică la urne.
Duminică votează majoritatea ţărilor membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia.
Parlamentul European va publica primele estimări naţionale începând cu ora 18:00 (19:00 ora României), iar prima estimare a componenţei noului Parlament după ora 20:15 (21:15 ora României), în funcţie de informaţiile naţionale disponibile.
Primele estimări care vor include şi rezultate oficiale provizorii la nivel european sunt aşteptate în jurul orei 21:15 GMT (0:15 ora României), urmând să fie actualizate pe măsură ce rezultatele vor fi transmise de autorităţile naţionale.
UPDATE 25 mai, ora 08.00: Malta, Letonia şi Slovacia votează sâmbătă la alegerile europarlamentare. Tot în cursul acestei zile își exprimă votul și cehii care au la dispoziție două zile pentru a a-și alege reprezentanții din Parlamentul European.
La alegerile din Irlanda, exit-poll-urile arată că partidul proeuropean al premierului irlandez Leo Varadkar, Fine Gael, se află pe primul loc la nivelul întregii țări, dar în Dublin câștigători au ieșit Verzii.
Centriştii din Fine Gael (Familia Irlandeză) se situează pe primul loc în două din cele trei circumscripţii electorale (Ireland South şi Midlands-North-West), în timp ce Verzii au câştigat în Dublin cu 23%, potrivit sondajelor anunţate în seara votului.
UPDATE 09:50: Irlanda este singura țară care votează, vineri, 24 mai, la alegerile europarlamentare 2019.
Scrutinul din țara insulară se desfășoară în contextul în care irlandezii sunt extrem de îngrijorați de consecințele economice ale ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, ei urmând să fie cel mai afectat popor de Brexit.
Secţiile de vot din Irlanda s-au deschis la ora locală 07:00 (09:00 ora României), iar rezultatele sunt aşteptate abia luni.
Alegerile europarlamentare sunt considerate extrem de importante de către populație, astfel că majoritatea partidelor s-au mobilizat intens pentru acest scrutin, toate formaţiunile promițând să atenueze consecinţele Brexitului.
Irlanda are 12 reprezentanţi în parlamentul de la Strasbourg, dar îi vor reveni încă doi după ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE.
Irlanda ar putea fi printre puținele țări UE în care prezența la urne la scrutinul europarlamentar de anul acesta va fi mai ridicată decât în 2014 (52%).
Pe lângă alegerile europarlamentare, irlandezii sunt invitați să își exprime opțiunea și la un referendum privind relaxarea legislaţiei privind divorţul.
UPDATE 22:50: Partidul Laburist (social-democrat) a obţinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare desfăşurate joi în Olanda, potrivit rezultatelor exit-pollului. Rezultatul este unul suprinzător, care impulsionează candidatura lui Frans Timmermans, membru al partidului, la postul de preşedinte al Comisiei Europene, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Partidul a obținut peste 18% din voturi, ceea ce înseamnă că ar urma să ocupe 5 locuri din cele 26 alocate Olandei în Parlamentul European.
Partidul Conservator al premierului Mark Rutte a ieşit pe locul al doilea, cu 14% din voturi, însemnând că vor obține 4 locuri în PE.
UPDATE: 19:00: Două secţii de votare din Londra au fost evacuate joi, în timpul alegerilor europarlamentare din Regatul Unit, după ce pe un şantier din zona Kingston din sud-vestul metropolei a fost găsită o bombă neexplodată din al Doilea Război Mondial
UPDATE 12:00: Politicienii britanici și olandezi și-au exprimat dreptul la vot.
Frans Timmermans, liderul grupului social democraților din PE, candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, a votat la alegerile europarlamentare în orașul său natal, Heerlen din Olanda.
”Eu tocmai am votat în orașul meu, Heeren la #EuropeanElections2019. Tu unde vei vota”, a scris pe Twitter prim-vicepreședintele Comisiei Europene după vot.
Liderul laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn și premierul scoțian Nicola Sturgeon sunt cei mai proeminenți politicieni britanici care au votat până la această oră.
În Olanda, premierul Mark Rutte a votat în Haga, la scurt timp după liderul naționaliștilor, Thierry Baudet.
Toate rezultatele de la alegerile europarlamentare, indiferent de țara și ziua în care este acesta organizat, vor fi făcute publice duminică seara după închiderea ultimelor urne la ora 23.00, (ora României).
Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an, scrie BBC News.
Citește și: Cum funcționează scrutinul și ce urmează după alegerile europarlamentare
Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii şi olandezii.
În Olanda secțiile de vot au fost deschisa la ora locală 07.00 (08.00 ora României), iar în Marea Britanie la ora locală 07.00 (09.00 ora României).
La finalul zilei de joi olandezii vor știi, însă, cum s-a votat pe parcursul zilei deoarece televiziunile locale urmează să prezinte un exit-poll cu rezultatele la ora locală 21.00 (22.00 ora României).
Acest lucru nu se va întâmpla, însă, și în Mare Britanie. Britanicii vor afla abia duminică seara rezultatele scrutinului.
Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Republica Cehă votul se va desfăşura în două zile, vineri şi sâmbătă.
Celelalte 21 de state membre vor vota duminică, 26 mai.
Alegeri controversate în Marea Britanie
Regatul Unit nu ar fi trebuit să participe la acest vot, dar este obligat întrucât Brexitul a fost amânat.
Sondajele din Marea Britanie arată că Partidul Brexit va obține cele mai multe voturi 37%, în timp ce conservatorii Theresy May vor pierde foarte mult față de scrutinele anterioare.
Potrivit unui sondaj publicat, miercuri seara, partidul Conservator va obține doar 7% din voturi în timp ce principalul partid de opoziție, laburiștii, vor fi votați de 13% dintre cei care merg la urne.
Există șanse ca cei 73 de europarlamentari britanici care vor obține mandte în urma scrutinului de joi să nu ajungă să le ocupe în cazul în care Parlamentul ajunge la un consens în ceea ce privește Brexitul în perioada imediat următoare.