Subiectul principal al consultărilor, desfăşurate telefonic, a vizat situaţia îngrijorătoare de securitate în flancul estic al NATO şi în regiunea Mării Negre, context în care preşedintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuţiei pe care a avut-o recent cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi evaluarea sa.
Discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acţiunilor Rusiei asupra securităţii aliaţilor şi partenerilor din regiune şi coordonarea între statele aliate, arată Preşedinţia, într-un comunicat de presă.
În timpul consultărilor, Klaus Iohannis a subliniat importanţa informării, coordonării şi consultării aliaţilor în faţa acestor provocări de securitate, evidenţiind că menţinerea unităţii statelor aliate este esenţială în aceste momente.
Şeful statului a reiterat necesitatea consolidării prezenţei avansate a NATO pe flancul estic, inclusiv şi mai ales la Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.
Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.
Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis a exprimat şi susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA.
Convorbirea între Joe Biden și aliații est-europeni vine după discuția pe care acesta a avut-o, marți seară, cu președintele rus Vladimir Putin. Cei doi președinți au vorbit atunci mai bine de două ore, prin videoconferință, pe tema mobilizării militare ruse de la granița ucraineană, fără să ajungă la un acord clar în privința de-escaladării situației.
Biden l-a avertizat pe Putin cu sancțiuni și l-a îndemnat să de-escaladeze situația, iar acesta din urmă a cerut garanții ferme că Ucraina nu va adera la NATO.
Joe Biden a spus după întâlnirea cu Vladimir Putin că Statele Unite nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO.
Biden a avertizat însă că un atac rus ar atrage o consolidare a prezenţei militare americane pe teritoriile ţărilor membre NATO în Europa de Est.
Acum, președintele SUA are o discuție cu „liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO, pentru a rezuma întâlnirea sa cu președintele Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, potrivit Calea Europeană.
Grupul celor nouă de la București include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia și a fost creat de președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda.
Situația este tensionată la granița de est a Ucrainei. Magnitudinea mobilizării militare a Rusiei este extraordinară, serviciile secrete americane avertizând că Moscova are deja în jur de 100.000 de militari și este gata să crească numărul acestora la 175.000 la începutul anului viitor.