UPDATE ora 19.50 Consultările cu partidele s-au încheiat. Minorităţile naţionale nu au făcut declaraţii, la final. Preşedintele este aşteptat să anunţe numele premierului desemnat să formeze noul Guvern.
Ponta spune că l-au propus colegii din Pro România premier: „Doar eu pot să strâng o majoritate”
UPDATE ora 19.13 Opţiunea Pro România este pentru un guvern stabil, de profesionişti, care să se ocupe de problemele stringente ale României, a anunţat Victor Ponta, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
Victor Ponta a mai spus că, în urma deciziei CCR, care cere preşedintelui să desemneze un candidat de premier care să strângă o majoritate, atunci, din partea Pro România, singurul care poate face acest lucru este chiar el.
„Eu de patru ori am făcut majoritate în Parlament”, a spus el, mărturisind că nu crede că va fi sunat de preşedinte pentru a-l pune premier. „Am avut odată această surpriză, când m-a desemnat premier”, a spus el.
„Avem disponibilitatea să discutăm cu premierul desemnat”, a mai spus liderul Pro România, el arătând că, dacă noul Guvern este format din profesionişti, atunci îl vor susţine.
„Guverne politice nu susţinem”, a spus Ponta, arătând că s-au pierdut 4 luni prin guvernarea PNL.
ALDE vrea premier independent, nu propus de partide, care să guverneze până la alegerile la termen
UPDATE ora 18.50 Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus, după consultări că este clar că nu se poate configura o majoritate nici din partea PSD şi nici din partea PNL.
ALDE susţine ideea unui premier independent, care să guverneze până la alegerile la termen, nu la anticipate. Tăriceanu spune că acesta nu trebuie să fie propus de partide, şi să fie neutru.
Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că, ţinând cont că Ludovicd Orban a încălcat protocolul semnat prin care se interziceau racolările din ALDE, nu vor susţine formula unui Executiv condus de Ludovic Orban.
„Această criză aduce consecinţe negative, trebuie să ţinem cont de riscul unei epidemii de coronavirus. (..) Această situaţie nu poate fi ignorată măsurile care s-au luat considerăm că nu sunt suficiente şi Guvernul nu este pregătit”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
PMP vine cu propunerea Cristian Diaconescu premier
UPDATE ora 18.00 Liderul PMP Eugen Tomac a declarat, după discuţiile cu preşedintele, că nu şi-au dorit această situaţie şi criza politică.
„Avem obligaţia să acţionăm responsabil, cu soluţii, pentru a depăşi acest moment”, a spus Tomac.
Liderul PMP a anunţat că a venit la consultări cu propunerea Cristian Diaconescu premier desemnat, precizând că acesta cunoaşte mediul internaţional şi intern dar şi mecanismele din justiţiei.
Cristian Diaconescu a afirmat, la rândul lui, că ne aflăm într-o situaţie extrem de complicată. „România înregistrează un deficit de 4,7%, în afara unei crize”, a mai spus el.
PMP a venit şi cu solicitarea ca două proiecte de lege importante să fie susţinute, şi anume alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
UDMR vrea Guvern politic, de coaliţie
UPDATE ora 17.50 UDMR a anunţat, prin vocea preşedintelui Kelemen Hunor, că susţine varianta unui guvern politic care să guverneze până la alegerile parlamentare din toamna acestui an.
„Noi credem că în acest moment cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, dacă se poate un guvern de coaliţie. Cât de cât, o majoritate. Nu confortabilă, că nu se poate în actuala configuraţie. Dar un guvern care e mai mult decât un guvern PNL, un guvern minoritar. Sigur, dacă se poate gândi pe termen lung, e şi mai bine. Fiindcă până la alegerile parlamentare din noiembrie sau când vor fi trebuie un guvern stabil, să nu mai avem încă o criză şi încă o criză, undeva în iulie sau în septembrie. Nu susţinem ideea unui guvern tehnocrat – nu trebuie să încercăm încă un experiment eşuat în 2016. Şi nu credem că un guvern minoritar monocolor ar rezista prea mult”, a arătat Kelemen Hunor în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
Liderul UDMR a apreciat că „alegerile anticipate trebuie uitate”, deoarece nu sunt o prioritate pentru cetăţeni. De asemenea, el a arătat că nu agreează ideea menţinerii unui guvern interimar.
Delegaţia UDMR a fost formată din: preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, Cseke Attila, Tanczos Barna, Andrea Csep şi Bende Sandor.
Barna: USR doreşte participarea la guvernare, dacă se conturează o majoritate parlamentară
UPDATE ora 17.15 Preşedintele USR Dan Barna a declarat, miercuri, că a avut o „discuţie sintetică” cu preşedintele Klaus Iohannis.
„Este o criză politică acută în acest moment”, a spus Dan Barna, precizând că dorinţa PNL de a guverna singur a fost un eşec.
USR doreşte participarea la guvernare, dacă se conturează o majoritate în Parlament, a anunţat Barna, arătând că există şi o condiţie, ca noul premier că îşi asume introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
„USR şi-a exprimat dorinţa de a participa la guvernare în măsura în care se va forma o majoritate, (…) o participare cu miniştri”, a spus Barna după consultările delegaţiei USR cu preşedintele Klaus Iohannis.
Barna a mai spus că USR l-a propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi a afirmat că preşedintele a spus că a act de aest aspect.
UPDATE ora 17.00 Preşedintele Klaus Iohannis a început, miercuri, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia USR în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Delegaţia USR este formată din: preşedintele Uniunii, Dan Barna, şi deputaţii Cătălin Drulă, Cristina Prună, Stelian Ion şi Ionuţ Moşteanu.
Ciolacu: Dorinţa preşedintelui şi a PNL este de a prelungi criza
FOTO: PRESIDENCY.RO / FACEBOOK PSD
UPDATE ora 16.43 „De data aceasta am luat doar act de dorinţa preşedintelui şi a PNL de a prelungi această criză, după ce data trecută am venit cu o propunere concretă”, a spus preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, după cele 10 minute de discuţii cu preşedintele.
Ciolacu spune că PSD nu va vota, în Parlament, un guvern minoritar PNL.
Preşedintele PSD a anunţat că partidul susţine un guvern de uniune naţională sau un executiv tehnocrat.
Marcel Ciolacu l-a criticat pe preşedinte pentru că s-a antepronunţat în privinţa unui guvern de uniune naţională sau a unui guvern PSD, şi a precizat că PSD nu doreşte să intre în niciun guvern.
„Nici în visele cele mai rele să votez un guvern condus de domnul Cîţu”, a spus liderul PSD.
UPDATE ora 16.30 Au început consultările cu delegaţia PSD în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Delegaţia PSD este formată din: preşedintele interimar, Marcel Ciolacu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, deputatul Mihai Weber şi europarlamentarul Claudiu Manda.
Orban: Vom încerca să strângem o majoritate!
UPDATE ora 16.19 PNL va susţine decizia preşedintelui, avem încredere ăn preşedintele României, avem un parteneriat pentru România şi avem convingerea că va lua decizia corectă, a anunţat Ludovic Orban, după consultările cu preşedintele, care au durat aproximativ 15 minute.
Ludovic Orban nu a răspuns întrebării dacă partidul mai susţine varianta alegerilor anticipate.
Liderul PNL a explicat că nu s-a schimbat nimic în privinţa premierului PNL, dar că partidul susţine varianta preşedintelui Klaus Iohannis.
El a precizat că nu şi-a anunţat personal retragerea mandatului de premier desemnat pentru că era rolul preşedintelui să facă acest anunţ.
În acest moment, doar USR are o propunere de premier, în persoana lui Dacian Cioloş.
PSD susţine varianta unui guvern de tehnocraţi, alături de ALDE şi Pro România. PMP şi UDMR susţin un guvern politic şi cer să se închidă subiectul anticipatelor.
PNL susţine decizia preşedintelui Klaus Iohannis şi a renunţat la propunerea Ludovic Orban premier.
Primul partid care a intrat la consultări este PNL- Pentru prima dată, liberalii nu îl mai susţin pe Ludovic Orban ca propunere de premier. PNL a decis să susţină decizia preşedintelui, care se va contura în urma consultărilor.
Delegaţia PNL este formată din preşedintele PNL, premierul interimar Ludovic Orban, prim-vicepreşedinţii Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Iulian Ionescu, şi secretarul general al partidului, Robert Sighiartău. Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină şi Daniela Bârsan.
Prima încercare de învestire a Guvernului Orban II a eşuat, fiind blocată de PSD în Parlament. Pentru deblocarea situaţiei, premierul desemnat Ludovic Orban şi-a depus mandatul.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!