Foarte multi dintre cei care au reusit sa obtina diploma de Bacalaureat au inceput de luni sa se inscrie la admiterea in facultatile care organizeaza sesiune in luna iulie.
Anul acesta functioneaza legal 56 universitati de stat, 32 particulare acreditate legal si 28 de universitati cu autorizatie provizorie de functionare. Guvernul a aprobat pentru anul academic 2006 – 2007 un numar de 62.500 locuri in anul I, la zi. Insa universitatile propun si mai multe locuri la cursuri la distanta sau cu frecventa redusa. Senatele au stabilit deja si taxele de inscriere si de scolarizare.
De exemplu, la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se platesc doar 30 RON, taxa de procesare a datelor, iar admiterea consta, in cele mai multe cazuri, intr-un concurs de dosare. Un admis pe locurile cu taxa va plati anul de studiu cu 30 RON la Facultatea de Geografie sau Chimie, cu 40 RON la Fizica sau Istorie, 50 RON la Facultatea de Studii Europene, 70 RON la Facultatea de Business sau Stiinte Economice, 100 RON la Drept sau 120 RON la Litere. In total, la UBB sunt 8.432 de locuri la zi, plus alte 9.769 la zi cu taxa si 7.065 locuri la invatamant la distanta. La Universitatea Bucuresti taxele de inscriere variaza intre 80 RON, la Fizica sau Chimie, la 150 RON la Litere, 180 RON la Stiinte politice sau 200 RON la Drept.
La ASE anul acesta vor fi 3.035 locuri la zi, plus 2.625 de locuri de taxa, stabilita la 90 RON. Majoritatea universitatilor nu organizeaza examen propriu-zis pentru facultati, ci au preferat concursul de dosare.
Media examenului de Bacalaureat este decisiva, iar in unele facultati conteaza la admitere si rezultatele din liceu. Unde se cere si o buna comunicare se organizeaza si interviu, ca de exemplu, la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.