În comuna mureșeană Zau de Câmpie se află unicul loc din România şi din interiorul arcului carpatic unde creşte bujorul de stepă. În aceste zile, Rezervația de Bujori este asaltată de turişti veniţi din ţară şi din străinătate, cei mai numeroși fiind copiii care se află în plină ”Săptămână Altfel”.
În acest an, bujorii de la Zau de Câmpie – cel mai înalt loc din Europa la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri – au început să înflorească mai repede cu zece zile, ca urmare a vremii calde, iar gradul de înflorire este de peste 45%. În funcţie de temperatură şi umiditate, aceştia vor mai sta înfloriţi încă 10-12 zile, scrie Agerpres.
Rezervaţia de la Zau de Câmpie are în total 3,5 hectare, dintre care un lot de un hectar la poalele unui deal, unde bujorii sunt înfloriţi aproape în totalitate, iar un lot de 2,5 hectare, pe dealul din apropiere, unde florile abia au început să înflorească.
”Până acum am avut în jur de 800 de turişti. Au venit de peste tot, am avut şi din Cluj, şi din Irlanda, au venit cu autocarele şi cu maşinile personale. Amm avut deja și 5 clase de elevi din Zau de Câmpie şi elevi de la liceul din Sărmaşu. Le explic tuturor că bujorul e o plantă foarte firavă, dacă o rupi, moare toată planta. Dacă tai un bujor înflorit ca să îl pui în vază, acesta se va usca în circa 10 minute de la tăiere”, a declarat Octavian Călugăr, custodele Rezervaţiei Botanice din localitate, care se ocupă de 10 ani de rezervație.
Acesta a afirmat că, în fiecare an, în perioada mai-iunie (în funcţie de intervalul de înflorire), bujorul îşi termină ciclul, îşi pregăteşte sămânţa, iar el o urmăreşte foarte atent până când ajunge la maturitate şi o recoltează când are o culoare maronie spre negru.
Planta nu trebuie niciodată tăiată pentru că în acest an îşi asigură hrana pentru anul viitor, stochează bulbii de pe tulpină şi că ”aceasta a fost greşeala fatală comisă de oameni, care a dus la dispariţia plantei din Europa”.
Rezervaţia mureşeană este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, iar suprafaţa iniţială era de 2,5 hectare.
Foto: Facebook/Zau de Campie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro