„Aici locuiau soldații ruși la centrala nucleară de la Cernobîl, iar nivelurile de radiații sunt acum mai mari decât în mod normal”, spun jurnaliștii care au avut acces exclusiv la centrală pentru prima dată de când a revenit sub controlul Ucrainei.
Nu e o prezența vizibilă a sursei materialului radioactiv în cameră, dar oficialii ucraineni spun că provine din particule mici și praf pe care soldații le-au adus în clădire. „S-au dus la Pădurea Roșie și au adus material radioactiv înapoi cu ei pe pantofi”, explică soldatul Igor Ugolkov. „Alte locuri sunt bine, dar radiațiile au crescut aici, pentru că locuiau aici”.
Oficialii centralei explică faptul că nivelurile din interiorul camerei folosite de soldații ruși sunt doar puțin peste ceea ce Asociația Nucleară Mondială descrie radiații naturale. Contactul o singură dată nu ar fi periculos, dar expunerea continuă ar reprezenta un pericol pentru sănătate.
„S-au plimbat peste tot și au luat și niște praf radioactiv asupra lor [când au plecat]”, adaugă Ugolkov.
Este un exemplu a ceea ce oficialii ucraineni spun că a fost comportamentul neglijent al soldaților ruși, în timp ce aceștia controlau locul dezastrului nuclear din 1986. Zona din jurul Cernobîlului, și anume Pădurea Roșie, este încă zona cea mai contaminată nuclear de pe planetă, cu majoritatea particulelor radioactive prezente pe sol.
Oficialii ucraineni au publicat imagini realizate de o dronă și susțin că ele au surprins tranșee săpate de soldații ruși în acea zonă, care este deosebit de radioactivă. Într-o locație sigură, la marginile acelei zone, CNN a văzut o cutie de rații militare rusești care prezenta niveluri de radiații de 50 de ori peste valorile naturale.
Soldații ruși au ocupat Cernobîlul timp de o lună și se crede că de cele mai multe ori au desfășurat activități în zone contaminate. „Este o nebunie, într-adevăr!”, a spus ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, pentru CNN, chiar lângă centrală. „Chiar nu am idee de ce au făcut-o (s-au dus în Pădurea Roșie n.red.). Dar putem vedea că au intrat acolo, soldații care au mers acolo s-au întors aici și nivelul radiațiilor a crescut”.
„When I arrived here, I was shocked.” – Ukraine Interior Minister Denys Monastyrskyy describes what he found at the Chernobyl nuclear power plant to @fpleitgenCNN, who was among the first to tour the infamous plant after the Russian army withdrew. pic.twitter.com/6dVhdFl70t
— CNN (@CNN) April 8, 2022
Cei 169 de soldați ai Gărzii Naționale a Ucrainei care păzeau instalația au fost închiși în buncărul nuclear subteran al uzinei, construit în perioada Războiului Rece, înghesuiți în spații înguste, fără acces la lumină naturală, aer proaspăt sau comunicare cu lumea exterioară, potrivit ministrului de interne ucrainean.
„Au fost ținuți aici timp de 30 de zile, fără iluminare și mâncare suficientă. Nu li s-a permis să iasă afară. În ultima zi au fost duși de aici într-o direcție necunoscută”, spune Denis Monastirski, chiar în interiorul buncărului.
Ministrul spune că, după părerea lui, bărbații au fost duși în Rusia, prin Belarus, ca prizonieri de război, dar nu e sigur: „Astăzi nu știm nimic despre soarta lor, din păcate”, spune el.
Jurnaliștii CNN au fost în interiorul buncărului și în alte locuri ocupate de obicei de personalul fabricii, însoțiți de oficiali ucraineni care au susținut că soldații ruși au jefuit centrala. Hainele, articolele de igienă și alte bunuri personale au fost împrăștiate peste tot pe podea.
„Soldații ruși au percheziționat toate hainele ucrainenilor, bunurile personale, precum câinii, în căutarea probabil de bani, obiecte de valoare, laptopuri”, continuă Monastirski. „Aici au fost jafuri. Armata rusă a furat computere și echipamente”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina